Porckorongsérv kezelése

A konzervatív kezelés – amely főként a fájdalmas pozíciók elkerülésén és a gyógyszeres kezelésen alapul – a porckorongsérvben szenvedő betegek 90 százalékánál enyhíti a tüneteket.

A következőkben a porckorongsérv lehetséges kezelési módjairól olvashat.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a porckorong kiálló vagy elmozdult része visszafejlődik, és a tünetek is enyhülnek.

A porckorongsérv kezelése lehetséges:

  • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal

Ha a fájdalom enyhe vagy közepes, akkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek az enyhítésében. Ezek a gyógyszerek azonban gyomor-bélrendszeri vérzést okozhatnak, és nagy dózisban károsíthatják a májat.

  • Vényre kapható fájdalomcsillapítókkal
  • Kábító fájdalomcsillapítókkal

Ha a fájdalom nem javul a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatására, akkor rövid ideig narkotikumok szedését is javasolhatja a kezelőorvos. Ezek azonban hányingert, zavartságot és székrekedést válthatnak ki.

  • idegrendszerre ható gyógyszerekkel

Az idegrendszerre ható gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmat. Mivel kevesebb mellékhatásuk van, mint a narkotikumoknak, ezért gyakrabban alkalmazzák porckorongsérv kezelése esetén.

  • izomlazítókkal

Ha a porckorongsérv végtagi görcsöket okoz, ezek kezelésére izomlazítókat írhatnak fel. Ezeknek gyakori mellékhatása a szédülés.

  • kortizon injekciókkal

A gerincvelő környéki területbe közvetlenül befecskendezhetők gyulladásgátló kortikoszteroidok.

  • fizikoterápiával

Bizonyos pozíciók és gyakorlatok segíthetnek minimálisra csökkenteni a porckorongsérv okozta fájdalmat. A fizikoterápia során javasolhatják még a terület hűtését és melegítését, elektromos stimulációt, a nyak vagy a hát alsó részének merevítését.

  • műtéttel

Ha a konzervatív kezelés nem javítja a tüneteket még hat hét elteltével sem, szükség lehet a porckorongsérv műtéti kezelésére. Akkor is javasolt a műtét, ha a porckorong egy része folyamatosan érint egy ideget, vagy ha a porckorongsérv megnehezíti az alapvető tevékenységek elvégzését.

Általában csak a kiálló részt távolítják el, ritkán kerül sor a porckorong teljes kiműtésére.


close