Az Omega 3 és az ízületi gyulladás

Az Omega 3 zsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyeknek egészségügyi szempontból számos kedvező hatásuk van, többek között segítségünkre lehetnek az ízületi gyulladás elleni küzdelemben. Orvosilag bizonyított tény, hogy az Omega 3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztásával a rheumatoid arthritis és a gyulladásos ízületi betegségek tünetei is enyhíthetők.

Az alábbiakban az Omega 3 zsírsavak és az ízületi gyulladás összefüggéseiről lesz szó.

Omega 3 zsírsavakkal az ízületi gyulladás ellen

Az ízületi gyulladás egy fájdalmas és sok esetben maradandó károsodást okozó állapot. E betegségben szenvedő emberek ízületei merevek és fájdalmasak.

Leginkább a betegség tüneteit lehet kezelni és a krónikus fájdalmat lehet enyhíteni. Újabb kutatások bebizonyították, hogy az Omega 3 zsírsavaknak jelentős szerepük van e tüneti kezelésben és a panaszok enyhítésében.

A rheumatoid arthritis és az Omega 3

A rheumatoid arthritisben szenvedők fájdalmait legtöbbször valamilyen hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel enyhítik, de nem mindenki tolerálja jól ezeket a szereket. Vizsgálatok kimutatták, hogy az Omega 3 zsírsavak mindenféle mellékhatás nélkül érik el a gyulladáscsökkentő hatást szervezetünkben. Szintén kimutatták, hogy az Omega 3 csökkenti az ízületi merevséget és a fájdalmakat is.

A porckopással járó ízületi megbetegedés (artrózis) és az Omega 3

Az artrózis gyakoribb, mint a reumás ízületi gyulladás, rendszerint az idős embereket érinti, az öregedéssel összefüggő betegség. E betegségnek sincs végleges gyógymódja, sok gyógyszere pedig nem mentes káros mellékhatásoktól sem. Azonban az artrózisos betegek is javulásról – csökkenő fájdalomról, duzzanatról, és ízületi merevségről – számoltak be Omega 3 tartalmú kiegészítők szedése mellett.

Mi tartalmaz Omega 3-at?

Omega 3 zsírsavakban bővelkednek egyes halfajták, mint a lazac, a makréla, tonhal, hazai fajták közöl a busa, egyes növények és a belőlük sajtolt olajok, mint például a mogyoró vagy a tökmag. Patikákban lehet kapni Omega 3-mat tartalmazó kapszulákat. Csak minőségi terméket válasszunk!


close