Izomfejlesztés

Izmainkat fejleszteni nem csak esztétikai szempontból, de egészségünk megőrzése érdekében is ajánlatos. Ha nem végzünk testmozgást, a kor előrehaladtával folyamatosan vesztünk izomzatunkból. Izmainkat megőrizni és fejleszteni leginkább terheléses, súlyzós edzéssel tudjuk.

Az alábbiakban arról olvashat, hogyan fejlesztheti izomzatát, és mire kell odafigyelnie eközben.

Izomfejlesztés súlyzós edzéssel

A súlyzós edzés alkalmával izmainkat egyfajta stressz stimulálja, készteti ellenállásra és arra, hogy minél nagyobb energiát fejtsenek ki. Ez hasonlít ahhoz, ahogy például egy aerobikedzés stimulálja és erősíti szívünket.

Súlyzós edzés segítségével javíthatjuk megjelenésünket, sikeresen megelőzhetjük a korfüggő izomvesztést. E célból egyesek fitneszterembe járnak, erősítő gépeket használnak. Kemény munkájuknak látható eredménye van, és sokszor nézzük elismeréssel kidolgozott izmaikat, ám idő hiányában gyakran csak vágyálom lehet számunkra a szép, izmost test. Azonban izmaink fejlesztésének látványos eredményeihez nincs szükségünk olyan sok időre, mint azt gondolnánk.

Izomfejlesztés: Mennyi az elég?

Nem szükséges minden nap 90 percet az edzőteremben izzadnunk, hogy látványos eredményeket érjünk el. A legtöbb ember számára a gyakori, ám rövidebb edzések tökéletesen megfelelnek. Izomfejlesztésre egy egészséges felnőtt szervezetnek hetente két vagy három alkalommal végzett 20 vagy 30 perc súlyzós edzés elegendő. Emellett ajánlatos más, könnyebb spottevékenységgel kiegészíteni edzéseinket. Ez lehet hetente háromszor 40-60 perc aerobik, futás, úszás vagy kerékpározás.

Az izomfejlesztésben minden a technikáról szól

A megfelelő módon elvégzett izomfejlesztésnek jelentős egészségmegőrző szerepe is van. Azonban, ha nem megfelelő módon végezzük az edzéseket, könnyen ficamokhoz, húzódásokhoz vagy akár töréshez is vezethetnek. Van néhány alapszabály, amit feltétlenül ismernünk kell, ha elkezdünk edzeni.

A helyes technikát meg kell tanulni

Egy újoncnak, de még a tapasztalt sportolóknak is szükséges időről-időre kikérnie egy profi tréner vagy fitneszoktató véleményét, tanácsait arról, hogy jó úton halad-e.

Ismétlések

Nem szükséges végtelen számú ismétlésekbe bocsátkoznunk minden gyakorlatnál.

Kutatások kimutatták, hogy a legtöbbünknél az a leghatékonyabb, ha egy-egy gyakorlatot 12-szer ismételünk meg.

Használjunk megfelelő súlyt

Hogy ez mekkora, leginkább úgy tudjuk megállapítani, hogy a 12. ismétlés után még háromszor megismételjük az emelést. A súly megfelelő, ha ezt a kis repetát különösebb erőfeszítés nélkül tesszük meg.

Csak fokozatosan

A kezdőknek elég néhány kilós súlyokkal elkezdeni az edzést. Később az izmok, inak és szalagok hozzászoknak a terheléshez és lehet fokozatosan emelni a súlyokon.

Szánjunk időt a pihenésre

Annak érdekében, hogy az izmok regenerálódhassanak, legalább egy napot pihentetnünk kell a különböző izomcsoportokat. Például hétfőn dolgoztassuk meg a karokat, vállat, kedden a láb izmait, és így tovább.

Az izomfejlesztés jutalma

Az izomtömegünk a kor előre haladtával csökken, és ha nem teszünk semmit megőrzése érdekében, előbb utóbb zsír lép a helyébe. Ám, ha izmot növesztünk, fizikai erőnlétünk, teljesítőképességünk is javul, képesek leszünk keményebben, hosszabb ideig dolgozni. Az edzésekkel kordában tarthatjuk súlyunkat, rugalmasabbak és kevésbé merevek lesznek izmaink, ízületeink és nő csontsűrűségünk is.


close