Reuma

Halálokként bizony sosem került még fel a listára a reuma, de jelentősen ronthatja az ember életminőségét.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne halotta volna már valamelyik idősebb családtagjától, mennyire kínozza a reuma. Viszont ha megkérdeznénk, az érintetteken kívül nem sokan lennének képesek elmondani, pontosan miféle betegség is ez.

A laikusok számára csak annyi világos, hogy a reuma nagy fájdalommal jár, ami képes megkeseríteni az ember életét. Nos, a reuma valójában mozgásszervi tünetek kombinációja, amik az izmokban, csontokban és ízületekben jelentkeznek, és akár egyes belső szervek elváltozásai is okozhatják.

Gyulladásos vagy elfajulásos reuma

Azokat a reumás megbetegedéseket, amik ténylegesen mozgásszervi panaszokkal járnak, gyulladásosnak vagy elfajulásosnak nevezhetjük.

Az első eset viszonylag egyértelmű, valamilyen kórokozó gyulladást okoz a mozgásszervben. Az elfajulásos reumás megbetegedés viszont kóros elváltozások eredménye, ami többnyire az életkor előrehaladtával jelenik meg, először az ízületekben majd a csontokban. Mivel ezek később gyulladást is okozhatnak, így tulajdonképpen a kétféle reumás megbetegedés egyszerre is jelen lehet a szervezetben.

Reumás tünetek kezelése

A reuma, mint olyan, sajnos nem gyógyítható betegség, csak a tünetei kezelhetők. Ennek oka, hogy a betegség maradandó változásokat okoz a porcokban és a kötőszövetekben és csak nagyon ritkán sikerül ezt a folyamatot visszafordítani. A reuma nem öröklődik egyébként, de a rá való hajlam igen.

A tünetek enyhítésére természetesen rendelkezésre állnak gyógyszerek, és sokat segíthet a masszázs, a gyógytorna vagy a fizioterápia. Egyes súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, leginkább akkor, ha az ízületek visszafordíthatatlan változáson esnek át. Ilyen esetekben előfordul, hogy protézist ültetnek be, ami a beteg számára óriási könnyebbséget jelent a mindennapi életben. Az, hogy mikor van szükség a beavatkozásra, nem egzakt dolog, csakis attól függ, meddig képes még normális életet élni a beteg, mielőtt az orvosoknak be kell avatkozniuk.


close