Ínszalagszakadás

Ínszalagszakadás akkor következik be, ha baleset vagy nem megfelelő, hirtelen mozdulat következtében a szalagok részben vagy teljes egészében elszakadnak. Emellett a szalagok szerkezete úgy is sérülhet megnyúlás miatt, hogy folytonosságuk megszakad. Az ínszalagszakadást követő gyógyulás és regeneráció akár egy évig is elhúzódhat.

Az ínszalagszakadás gyógyulásához külső érhálózat válik szükségessé. Erre azért van szükség, mert a spontán jellegű regeneráció esetén letapadás jöhet létre: az ínhüvelyben a korábban szabadon elmozduló inak hozzátapadnak az ínhüvely falához.

A relatív kötöttnek számító ízületek – például a kéztő – kapcsán ez nagyobb gondot nem jelent, de az Achilles-ínnél már nagyfokú mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

Ínszalagszakadás trauma hatására

A szalagsérülések többnyire pontosan meghatározható traumához, egy rossz mozdulathoz – például boka megbicsaklásához – kapcsolódva lépnek fel.

Bizonyos esetekben az ínszalagszakadás során kialakuló sérülést hanghatás is kíséri: halk pattanás hallható a rossz mozdulat során. A sérülést az adott testrész duzzanata, fájdalma, nem ritka esetben vérömleny jelenléte vagy kényszertartás is jelzi.


close