Tornázhatunk-e ízületi gyulladás mellett?

Az ízületi gyulladás egyes típusaiban (osteoarthritisban, más néven arthrosisban és rheumatoid arthritisben) szenvedő betegeknek, bizonyára a sport a legutolsó dolog, amire gondolnak, hogy általa javíthatnak állapotukon. Azonban a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú a betegeknél, hiszen a mozgás megerősíti az ízületeket, enyhíti azok fájdalmát, oldja merevségüket.

Az alábbiakban az ízületi gyulladás és a sport viszonyáról lesz szó. Olyan tornagyakorlatokról és edzésfajtákról is olvashat, amelyeket reumás betegek is végezhetnek.

Miért érdemes tornázni a betegeknek?

A testmozgás minden ember számára nélkülözhetetlen egészségük megőrzéséhez, de az ízületi problémákkal küzdő betegek állapotának javításához is kulcsfontosságú. A fizikai aktivitás növeli erőnlétünket, rugalmasabbak és hajlékonyabbak lesznek általa izmaink, valamint serkentő, élénkítő hatással is van szervezetünkre.

Nem kell, hogy maratoni távokat fusson, vagy olimpiai versenyző tempójában ússzon ahhoz, hogy csökkentse gyulladt ízületei fájdalmát, már a mérsékelt testmozgás is segíthet ebben. A torna elkezdése mellett szólnak a következő érvek is:

  • Megerősíti az ízületek körüli izmokat
  • Segít megtartani a csontok szilárdságát
  • Több energiát ad a mindennapi feladatokhoz
  • Pihentetőbb éjszakai alváshoz segít
  • Segít a testsúlyt kontroll alatt tartani (általa sikerülhet megszabadulni felesleges kilóitól, amelyek szintén súlyos teherként nehezednek ízületeire)

Tévhit, hogy a testmozgás rontaná az ízületek állapotát. Ellenkezőleg! A mozgás hiánya miatt előfordulhat, hogy merevebbek és fájdalmasabbak lesznek ízületeink. Az erős izomzat, nagy segítséget nyújt a csontoknak a szövetek tartásában, míg a gyenge izomzat esetében e tartó-feladat egy része az ízületekre hárul.

Biztonságosan végezhető gyakorlatok

Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek háromfajta mozgásformát végezhetnek biztonsággal. Ezek a következők:

Nyújtó gyakorlatok. Ezek a legegyszerűbb tornagyakorlatok. Különböző izomcsoportjainkat 10-30 másodpercig nyújthatjuk meg teljes biztonsággal. Napi rendszerességgel végzett nyújtás alapja minden testmozgásnak, javítjuk velük testünk rugalmasságát is.

Erősítő gyakorlatok. végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyekben izmainkat dolgoztatjuk meg súllyal vagy anélkül.

Kondicionáló gyakorlatoknak, más néven aerob mozgásformáknak számtalan előnyük van. Amellett, hogy erősítik szív- és érrendszerünket (a megnövekedett pulzusszám okán), javítják hangulatunkat, gyorsítják az anyagcserét. A betegek válasszák az úszást, kerékpározást, gyaloglást.

Nem ajánlott mozgásformák

Vannak olyan mozgástípusok, amelyeket az ízületi gyulladásban szenvedőknek kerülniük kell. Ilyen például a futás (különösen betonozott úton), vagy a nehéz súlyok emelése.

Azonban mielőtt bármilyen edzésformába kezdene, konzultáljon orvosával, terapeutájával


close