Izomfájdalom csillapítása

Az emberi testben több száz izom található, egyik közös tulajdonságuk, hogy mind képesek fájni.

Annak, hogy egy izom megfájdul, számos oka lehet. Az intenzív mozgást követő izomláz az egyik ilyen ok, de az influenza tünetei közé is tartozhat az izomfájdalom, nem is beszélve a napjainkban rendkívül gyakori rossz testtartásról.
A különböző sérülések szintén okozhatnak izomfájdalmat, akárcsak a fertőzések, de még a lelki problémák is.

Izomláz

Az izomláz kialakulásának egyszerű oka van, mivel intenzív mozgás következtében a testben relatív oxigénhiány lép fel, tejsav keletkezik és ez – illetve a mikroszakadások – okozzák az érintett izmok fájdalmát. Az izomláz néhány napon belül magától elmúlik, kezelést nem igényel, ha nagyon intenzív, akkor sportkrémekkel enyhíthető.

Izomgyulladás

Sokkal komolyabb az izomgyulladás, ami valamilyen betegség következményeként vagy egy sérülés miatt alakul ki. Izomgyulladás következhet be akkor is, ha sokáig ülünk rossz testtartásban. Az izomgörcs rövid ideig fennálló, komoly fájdalmat okozó probléma a lábikrában vagy például a combban. Oka lehet a túlterhelés vagy az ásványianyag-hiány és komolyan megnehezíti a mozgást. Az izomlazító krémek ilyenkor nagy segítséget nyújtanak.

Izomfájdalom kezelése

A legjobb dolog, amit az izomfájdalom ellen tehetünk, az a megelőzés, ami az edzett izomzat révén válik elérhetővé. Ehhez rendszeres testmozgásra van szükség, ami a szintén izomfájdalmat okozó stresszt is segíthet csökkenteni.

Ha már elkezdődött a fájdalom, otthoni gyógymód lehet a melegvizes borogatás, a fájó testrész pihentetése és a már említett izomlazító krémek használata. A masszírozás szintén segíthet, ehhez különböző olajokat is használhatunk. Ha nem múlik a fájdalom, akkor orvoshoz kell fordulni, aki fájdalomcsillapítóval vagy fizikoterápiás kezeléssel segíthet a panaszainkon.


close