Terhesség alatti leggyakoribb mozgásszervi tünetek

A terhesség során a folyamatosan növő méh, a megváltozott anyagcsere és a hormonhatások jelentős változást hoznak létre az anya minden szervrendszerében. Különösen jelentős változások következnek be a mozgásszervrendszer működésében, állapotában.

A következőkben a terhesség hatására bekövetkező mozgásszervi problémákról és ezek felismeréséről olvashat.

A terhesség első néhány hónapjában a hormonális változások kevésbé érintik a mozgásszerv-rendszert, a méh ilyenkor még kicsi, nem gyakorol nyomást a környező szervekre és nem helyeződik át a test egyensúlypontja.

Megváltozik a test tömegközéppontja

Ezzel szemben, amikor a terhes uterus hirtelen növekedni kezd a második trimeszterben, a kismama egyre többször érzékeli azt, hogy megváltozott a test tömegközéppontja, a korábban könnyen kivitelezhető mozgások nehezebbé válnak, az egyensúlyát könnyebben elveszti, sőt sok esetben ennek következtében apróbb balesetek is előfordulnak. Ez enyhébb esetekben lehet egyes tárgyak elejtése, leverése, míg súlyosabb esetekben akár esés is bekövetkezhet, ami akár komoly következményekkel is járhat. Szintén a növekvő méhnek köszönhetően a méh nyomhat egyes idegeket, ereket, az idegek nyomása pedig fájdalmat, zsibbadást idézhet elő az ideg által ellátott területen.

Nagyobb terhelés hárul az izomzatra

A terhelés miatt az izmok nagyobb feszülésnek lehetnek kitéve, ez pedig izomgörcsöt, izomfájdalmat okozhat. Viszonylag gyakran jelentkezik a kismamáknál a hát, a nyak és a derék fájdalma, melynek oka az esetek nagy részében a nem megfelelő testtartásból és a fokozott izomfeszülésből ered. Ezek elkerülése és a tünetek enyhítése végett – hacsak a nőgyógyász ellenkezőjét nem rendeli el – javasolt a terhesség során minél tovább aktívnak maradni, mozogni, terhestornára járni. Az egyes fájdalomcsillapító kenőcsök, krémek, tabletták alkalmazása előtt mindig kérje ki szakember véleményét. A vérbőséget fokozó hatás miatt a deréktáji masszírozás ellenjavallt, a nyakat és a hát felső részét viszont óvatosan lehet masszírozni.

A szövetek duzzanata

A hormonhatásra bekövetkező szöveti duzzanat szintén erek és idegek nyomását okozhatja, jellegzetes probléma például a csukló alagút szindróma, amikor is a szöveti duzzanat miatt a nervus medianus nyomás alá kerül, és ez a csukló illetve a kéz zsibbadását, fájdalmát okozza.


close