Pikkelysömör és ízületi gyulladás

Nagyjából minden ötödik pikkelysömörös betegség valamilyen szintű ízületi gyulladással jár, ami tovább rontja a beteg életminőségét. Miért alakul ki, és milyen módon kezelhető?

A pikkelysömör a lakosság 3-4 százalékát érintő bőrbetegség. A betegek első számú panasza a bőr esztétikai elváltozása, sok pikkelysömörben szenvedő válik a betegsége miatt visszahúzódóvá, kerüli a strandokat vagy a nyilvánosságot.

Hogyha azonban a betegség komolyabb méreteket ölt, számolni kell bizonyos szövődményekkel is. Nagyjából minden ötödik betegség esetében ízületi gyulladás is kialakul, amely kezeletlenül tovább rombolhatja a pikkelysömörös beteg életminőségét.

Pikkelysömör kialakulása

Bármilyen életkorban, akár gyermekeknél is kialakulhat a pikkelysömör, melyet bizonyos esetekben követ, máskor megelőz az ízületi gyulladás. Gyermekeknél általában súlyosabb lefolyású, felnőtteknél néha egészen enyhe tünetekkel járnak csupán. Egyes formája az ujjak megdagadásával, a kéz és ujjak ízületeinek begyulladásával jár, ilyenkor a kézfej megvastagszik, az ujjak lilás-vöröses színt vesznek fel. Idősebbeknél az is előfordul, hogy csak a körömpercek ízületei gyulladnak be. Amennyiben a gerincet éri a betegség, a páciens fájlalhatja a hátát és a nyakát is, ez azonban könnyen összetéveszthető az idősek porckopásával, ami a szervezet elöregedésének egyik természetes, bár sajnos fájdalmas velejárója. Enyhébb esetekben az ízületi gyulladás pihentetéssel és kenőcsökkel is jól kezelhető, de súlyosabb formájában tanácsos szakember segítségét kérni. Szteroidos injekciókúrával is sikeresen kezelhető a gyulladt terület.

Pikkelysömör kialakulásának okai

Kialakulásának pontos okai még nem ismertek, de a környezeti hatások mellett bizonyos genetikai háttér is szerepet játszhat. Hogyha valakinek a családból már volt pikkelysömörhöz köthető ízületi gyulladása, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki a közvetlen leszármazottaknak is.


close