Köszvény kezelése

Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le és okoznak gyulladást az ízületekben. A kezelés fájdalom- és gyulladáscsökkenésből áll, de fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak.

A köszvény fájdalmas rohamokkal, később, a betegség súlyosbodásával az ízületek deformálódásával jelentkezik. A kezeletlen köszvény gyorsan terjed, és egyre nagyobb fájdalommal jár. Kezelés nélkül egy-egy roham akár több hétig is eltarthat, míg a megfelelő kezelés mellet hamar megszűnnek a tünetek.

Általában szájon át szedhető gyógyszerekkel csökkentik a gyulladást és ezáltal a fájdalmat is. Gyakrabban adnak nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket, például ibuprofent, indomethacint, néha pedig kortikoszteridot, például prednisolont. Ha valamilyen gyomorbántalom miatt ez nem megoldható, akkor injekció formájában is kérhető a gyógyszer. Ezen kívül elterjedt gyakorlat a készítmény ízületbe történő fecskendezésére, mely azokban az esetekben célravezető, amikor még csak egy területen tapasztalhatók a problémák.

Köszvény megakadályozása

A tünetmentes állapotban a kezelés lényege a betegség visszatértének megakadályozása, módszere pedig az, hogy a beteg mérsékelje, és a legkisebbre csökkentse a húgysav lerakódását a szövetekben. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (ezzel megelőzhető, hogy a vizelet besűrűsödjön, a vesékben húgysavkristályok képződjenek, és vesekő alakuljon ki), valamint a megfelelő, energia- és zsírszegény étrend. Fontos a normális testsúly elérése, a túlságosan alacsony energiatartalmú étrend vagy az éhezés azonban káros hatású, mert ilyen esetekben csökken a húgysavkiválasztás, tehát éppen ellentétes hatást vált ki.

Purinmentes táplálkozás

Mivel a táplálékkal bevitt purinok emelik a húgysav szintjét a vérben (a köszvényes betegeknél ráadásul az átlagnál jobban), a diéta lényege a magas purintartalmú ételek kerülése.

Igen magas a purintatalma, ezért kerülendő többek között: a szalonna, a tonhal, a libahús, a tőkehal, a máj, a vese, a makréla, az ürücomb, a fogoly, a galamb, a pisztráng, a pulyka, a borjú, a szarvas(hús). Mérsékelten magas purintartalmú a spárga, a sertés-, marha- csirkehús, a rák, a kacsa, a sonka, a lencse, a gomba, a nyúl és a spenót.

Purinmentes vagy nagyon alacsony alacsony purintartalmú: a kakaó, a kávé, a tej, a tea, a gyümölcslé, a vaj, a kaviár, a sajt, a gabonafélék, a gyümölcsök, a főzelékek, a borsó, a különböző magvak, édességek. Utóbbiakkal azonban a normális testsúly elérése és megőrzése érdekében vigyázni kell.

Figyelmébe ajánljuk még ebben a témában: Köszvény megelőzése


close