A rheumatoid arthritis biológiai terápiája

A rheumatoid arthritis gyógykezelésében az utóbbi évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően megjelentek a biológiai terápia körébe tartozó speciális készítmények.

A rheumatoid arthritis, melyet régen PCP-nek is neveztek, döntően a kéz kisízületeit érintő, szimmetrikus, krónikus gyulladásos betegség. Mivel a kezeletlen esetek az ízületek deformitásához vezetnek, a lehető leghamarabb elkezdett és legspecifikusabb kezelésre van szükség. A cél nem kizárólag a fájdalom csökkentése, hanem a betegség lefolyásának módosítása, a kéz funkciójának megőrzése és az önellátás javítása.

Terápiáját illetőn megkülönböztetünk tüneti szereket, melyeknek feladata a fájdalom csillapítása, az úgynevezett bázisterápiás szerek pedig a betegség lefolyását képesek befolyásolni. Amennyiben ezen szerek kombinációja sem hatásos, úgy lehetőség nyílik célzott terápiaként biológiai gyógyszerek alkalmazására. Ezek a gyógyszerek a szervezetben lejátszódó immunológiai gyulladást molekuláris szinten befolyásolják, mely által képesek gátolni a betegség előrehaladását és az ízületi károsodásokat is. Az elsőként alkalmazott szerek az ún. TNF α-gátlók voltak, de ezek megjelenése óta számos új gyógyszer látott napvilágot. Ezek nagyon drága, de TB által támogatott készítmények.

A betegeknek a terápia megkezdése előtt szűrővizsgálatokon kell átesniük (vérvétel, mellkas röntgen, TBC és hepatitis szűrés), így minimálisra csökkenthetők a gyógyszer mellékhatásai. A biológiai gyógyszerek közül az adagolását tekintve megkülönböztetünk vénásan és bőr alá adandó készítményeket. A vénás készítményeket (Remicade, RoActemra, MabThera) mindig orvosi felügyelet mellett, kizárólag a kijelölt kórházakban lehet beadni. A bőr alá adandó készítményeket (Humira, Enbrel, Cimzia, Simponi) a beteg saját maga is beadhatja, miután elsajátította a megfelelő technikát. A legtöbb cég már kifejlesztett speciális injekciós tollakat, melyek nagy könnyebbséget jelentenek a beteg számára. A mellékhatások időben történő felismeréséhez kötelezően elvégzendő kontroll vizsgálatok (vérvétel, mellkas röntgen) szükségesek.


close