Térd

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Egy 22 éves budapesti egyetemista lány vagyok, és a következő problémával fordulnék Önhöz: Kb. 6 éve jelentkezett nálam, hogy a térdeim környékén lazák az ínszalagjaim. Így időnként ha leguggolok, valami elmozdul, kattan egyet vissza a helyére és szörnyen fáj. Egy ismerősöm azt javasolta kezdjek el futni járni. Így is tettem, javult is a helyzet. Sajnos nem voltam elég előrelátó, így egy alkalommal sikerült túlerőltetnem a térdeimet. Kb. a futás után 1 órával elkezdett szúródni a térdem. Eleinte nem vettem komolyan. Mikor elmúlt, folytattam a futást. Sajnos egyre rosszabb lett a helyzet. Volt, hogy 1-2 napig alig bírtam menni, mert minden lépésnél szúródott. A háziorvosom sajnos semmit nem tudott megállapítani, sem a röntgen vizsgálat. Aztán egy ismerősöm ajánlott egy kitűnő sport orvost, aki pillanatok alatt rájött, hogy kevés a folyadék a térdeimnél, és ha tovább folytatom, porc kopásom lehet. (Sajnos ennek az orvosnak már nincs meg sem a neve, sem a telefonszáma.) Felírtak egy gyógyszert ( a nevére sajnos már nem emlékszem, de nagyon közismert gyógyszer e területen), ami sokadjára sem segített. Azóta is változatlan a helyzet. Bármikor újra kezdtem a kúrát, illetve a futást, mindig előjött a szúródás néhány nap után. Nem tudom, kihez fordulhatnék a megfelelő tanácsért és végleges megoldásért, ugyanis a mostani háziorvosom sem tud mondani semmit. Gondolom, nem kell részleteznem, milyen bosszantó 22 évesen képtelen lenni sportolni, amikor is az életvitelem komolyan megkívánná.
Tudna esetleg ajánlani nekem valami megoldást a problémámra? Illetve azon gondolkodtam, hogy esetleg segítene a gyógytorna illetve az úszás. De ezt sem tudom, hol intézhetném el (9. kerületi lakos vagyok). Azt mondta a háziorvosom, hogy ingyen nem lehet egyiket sem, mert a röntgen felvételen nem látszik semmi. De mint említettem, egyetemista vagyok, ezáltal elég kevés a jövedelmem, nem tudok több ezer forintokat kifizetni. Tehát nagyon fontos lenne, hogy beutalót kaphassak ezekre!
Segítségét előre is köszönöm!
2011. 04. 03. | 13:10

Kedves Kérdező!

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Jelen helyzetben valóban az úszás és a kerékpározás a legelőnyösebb mozgás, amit végezhet. Ezekre javaslatot ortopédiai szakrendelésen kaphat vizsgálatok után. Itt ki is tudják vizsgálni rendesen a térdét. Lehet, hogy nem kevés az ízületi folyadék, csak valamilyen szerkezeti, statikai eltérés eredményezi a panaszait. Mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol újabb vizsgálatokkal eldöntik, hogy pontosan mi a baja. Elképzelhető, hogy szájon át szedhető porcerősítő készítményekkel is megoldható a panasza, de injekció formában is léteznek ezek a szerek, melyek még az ízületi folyadék mennyiségét is növelik. Az is elképzelhető, hogy a pontos diagnózishoz szükség lesz egy ízületi tükrözésre is.

Orvosszakértő 2011. 04. 05. | 10:23
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close