Baker-ciszta

A Baker-ciszta egy folyadékkal telt ciszta, amelynek következtében a térd mögött dudor és szorító érzés jelentkezik. A fájdalom fokozódik, ha teljesen behajlítjuk vagy kiegyenesítjük a lábat.

A következőkben a Baker-ciszta tüneteiről, okairól és kezeléséről olvashat.

A Baker-ciszta általában a térdízület problémájának eredménye, amely lehet például ízületi gyulladás vagy porcleválás. Mindkét körülmény vezethet oda, hogy a térd túl sok folyadékot termel, ami a Baker-ciszta kialakulását okozhatja.

A Baker-ciszta tünetei

Egyes esetekben a Baker ciszta nem okoz fájdalmat, és nem is észlelhető. Az általános tünetek a következők:

  • duzzanat a térd mögött
  • térdfájdalom
  • merevség

A Baker-ciszta okai

A térdízületben lévő folyadék csökkenti a térd különböző részeinek súrlódását mozgás közben. Az ízületi folyadék kering a térdben, áthalad a különböző bursákon (nyáktömlő). A térdízület és a térd hátoldalán lévő bursa között egy szelepszerű rendszer működik, amely szabályozza az ízületi folyadék áthaladását a bursán.

Néha azonban az ízület túl sok folyadékot termel, amely felhalmozódik, ezt hívják Baker-cisztának. Ezt okozhatja a térdízület gyulladása, vagy térdsérülés (például porcleválás).

A Baker-ciszta kezelése

Általában nem szükséges kezelni a Baker-cisztát, magától eltűnik. Azonban, ha a ciszta mérete nagy és sok fájdalommal jár, akkor a következő kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre:

  • fizikoterápia: a jegeléssel, szorítókötéssel és mankókkal csökkenthetjük a fájdalmat és a duzzanatot.
  • folyadék-lecsapolás: egy tű segítségével lecsapolhatják a térdízületi folyadékot.
  • gyógyszeres kezelés: kortikoszteroid gyógyszerekkel csökkenthető a gyulladás. Ez enyhíti a fájdalmat, de nem mindig előzhető meg vele a ciszta kiújulása.

Jellemzően azonban inkább a Baker-ciszta kiváltó okát kezelik, nem magát a cisztát.

Bizonyos esetekben a ciszta nem múlik el még azután sem, hogy a kiváltó okot kezelték. Ha a ciszta nem javul, fájdalmat okoz, befolyásolja a térd hajlítását, vagy a ciszta kiújul, akkor szükség lehet a ciszta műtéti eltávolítására.


close