Bokaficam

A sportolókat érő sérülések mintegy negyedét teszi ki a bokaficam, amely szintén lehet a mindennapi életben is könnyen bekövetkező balesetek eredménye.

Kortól függetlenül egy rossz lépés a nem teljesen egyenes járdán már azzal a következménnyel járhat, hogy az ember lába kibicsaklik, ez pedig óriási fájdalommal és a járóképesség azonnali csökkenésével járhat.

A bokaficamnak két fajtája ismert. Megkülönböztetünk inverziós rándulást, mikor a talp kifelé mozdulása közben a boka befelé bicsaklik, illetve everziós rándulást, mikor a boka kifelé fordul. A sérülés során a bokát támogató ínszalagok megfeszülnek, túlzottan megnyúlnak és el is szakadhatnak.

Megnyúlt ínszalaggal járó bokarándulás

A megnyúlt ínszalaggal járó rándulás ugyan fájdalmas, de egy kis pihentetéssel és jegeléssel egyszerűen kezelhető. Egy-két hét alatt teljesen rendbe jön, orvosi segítséget sem igazán igényel. Ha azonban részleges szalagszakadás történik, már érdemes orvossal is konzultálni, mivel ilyenkor a szöveteket vér lepi be, a duzzadás mellett kék-zöld szín is megjelenik az érintett területen. Részleges szalagszakadás esetén már érdemes hetekig nagyon odafigyelni a pihentetésre és valamilyen bokát rögzítő szerkezetre is szükség lehet, különben akár évekig is problémánk lehet vele.

Szalagszakadással járó bokaficam

Legalább egy évbe kerül mire az ember egy ínszalagszakadásból felgyógyul. Az íntépődésnél kevés fájdalmasabb dolog van, amit gyakran csak sebészeti beavatkozással lehet rendbe hozni. A szakadás után a fájdalom eleinte nem is különösebben erős, de hamarosan szúró-lüktető érzés jelentkezik a bokában és gondok lehetnek a talpraállással is.

Bokaficam kezelése

A sérülés kezelésére sajnos csak a pihentetés és a jeges borogatás áll rendelkezésre, de nagy fájdalom esetén mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, mert akár az is előfordulhat, hogy bokatörést is szenvedtünk.

Ami nagyon fontos, hogy semmiképpen sem szabad erőltetni a járást a sérült lábbal, eleinte érdemes mankót használni, később pedig nagyon óvatosan szabad csak közlekedni. Nem kizárt, hogy a gyógyulás során a boka merevebb lesz mint általában, ez azonban jó jel.


close