Isiász tünetei, kezelése

Az isiász, azaz az ülőideg-zsába idegösszenyomódást okozó betegség, amely bármely életkorban előfordulhat. A páciensek legtöbbször a már elviselhetetlen tünetekkel fordulnak orvoshoz.

Az alábbiakban az isiász tüneteiről, a lehetséges kezelésekről és módszerekről kaphat bővebb tájékoztatást.

Mi az isiász?

Szervezetünkben a leghosszabb ideg az ülőideg, a medencénél indul, a csípő- és farrészen halad a combokba, majd az alsó lábszárba. Ha az idegrostok összenyomódnak, isiászos fájdalom lép fel, amely körülbelül hat hét alatt múlik el. Kiválhatja porckorongsérv, gerinccsatorna-szűkület, kopásos ízületi betegség, ritkább esetben baleset, sérv vagy daganat is. Enyhe formája elviselhető fájdalmat okoz, súlyos esetben bénuláshoz is vezethet.

Az isiász tünetei

A deréktáji fájdalom az egyik (ritkán mindkét) láb felé kisugárzik, nyomásra is érzékeny. Tapasztalhat a beteg zsibbadást, izomgyengeséget, -összehúzódást, inkontinenciát, reflex- és érzéskiesést vagy mozgászavart is. A beteg tipikus pózban áll, nem tud felegyenesedni.

Az isiász bénuláshoz is vezethet, de ez nem gyakori. Egyes esetekben fokozatosan alakul ki a betegség, máskor egy hirtelen, nyilalló fájdalommal (Hexenschuss) jelentkezik. Fizikális, radiológiai, (röntgen-, CT- és MR-vizsgálatok) után születhet meg a diagnózis.

Az isiász kezelése

Az elsődleges cél a fájdalom csillapítása, amely nem-steroid gyulladáscsökkentőkkel, izomlazítókkal történhet. Amennyiben a vény nélkül kapható kenőcsök nem segítenek, szájon át szedhető gyógyszereket, infúziós kezelést, közvetlenül a fájdalom helyére adható injekciókat írhat az orvos. Léteznek a kellemetlenségeket enyhítő tapaszok is.

Ha az akut problémát sikerült megszüntetni, következhet a fizikoterápia és a gerinctorna, mely az isiász megelőzésében is segíthet. Amennyiben bénulás, vizelet- és széklettartási problémák lépnek fel, és a fájdalom hónapokon keresztül nem csillapítható, műtétre kerülhet sor.

A megfelelő, sportos életmód, helyes testtartás, megfelelő munkakörülmények, egészséges matrac biztosítása megelőzheti a betegség romlását illetve (újbóli) kialakulását.


close