A fizioterápia legkorszerűbb formái

A fizioterápia a gyógyítás legősibb formája. Maga a szó egy görög eredetű szóösszetételből származik. A görög „füzosz” szó jelentése „természet”. Tehát ahogy a szó jelentéséből már következtetni lehet, fizioterápia során a természet energiáit használjuk fel gyógyításra.

Kezdetben a nap és a víz energiáit alkalmazták, napjainkban azonban a kezelések már nagyon sokrétűek. Kiegészültek olyan kémiai anyagok, gyógyszerek használatával, melyekkel hatásfokozást lehet elérni.

Mint ahogy minden orvosi tudomány, a fizioterápia is folyamatosan fejlődik, újabb kezelési lehetőségek kerülnek előtérbe.

A mágnesterápia

A mágneses teret Európában csak az 1970-es években kezdték gyógyításra használni. A fizioterápiás kezelések során leginkább az impulzus mágnes tereket használják. Vizsgálati adatok szerint a mágneses erőtér növeli az izomösszehúzódások erősségét, fokozza a csontosodási hajlamot, ugyanis a mágneses tér hatására fokozódik a kalcium csontba való beépülése.
A fototerápia körébe tartozó lézerkezelést az utóbbi időkben gyakran használják fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, továbbá fokozza a szövetek megújulását és a vérkeringést is.

Krioterápia

A termoterápiák közül napjainkban lehetőség nyílt az úgynevezett krioterápiára, mely során a szervezetet 0 ° C alatti hőmérséklet éri. A hideg hatására csökken a fájdalom, gyorsabban gyógyulnak a sérülések, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ennek egyik egyszerűbb formája, amikor speciális géleket hűtenek le és ezt helyezik az érintett ízületre.

A másik formája pedig, amikor olyan speciális kamrákba mennek be a betegek, ahol a levegőt jelentős mértékben lehűtik. A beteg fürdőruhára vetkőzik, de kezeit, lábait, füleit, száját és orrát védeni kell a hidegtől. Az első helyiségben – 15 °C van, ahol néhány másodpercet kell tartózkodni, majd jön a következő helyiség, ahol már – 60 °C fok van. Itt szintén néhány másodpercet kell eltölteni, és jön a – 110 °C-os kamra, ahol a néhány perces bent töltött idő alatt a hideg kifejti speciális hatását a szervezetre. Majd kifelé a sorrend megfordul. A kezelés megkezdése előtt a betegnek orvosi vizsgálaton kell átesnie, és közben is folyamatos kontroll alatt áll.

Látható tehát, hogy az ősi kezelések újonnan felfedezett kiegészítésekkel még napjainkban is megállják a helyüket, és fontos kiegészítő, tüneti kezelést biztosítanak a különböző reumatológiai megbetegedések esetén.

Dr. Németh Ágnes


close