Balneoterápia

Aki valaha megfordult Hévízen, az biztosan találkozott már a balneoterápia fogalmával. A balneoterápia során a víz kémiai hatásait használjuk ki, szemben a hidroterápiával, ahol a fizikai energiákra fektetünk hangsúlyt.

A balneoterápiában olyan magas ásványi anyag tartalmú vizeket használnak, melyeknek gyógyhatása vizsgálatokkal igazolható. A gyógyvizek ásványi anyag tartalmukat tekintve több csoportokba sorolhatók.

A balneoterápiának két nagy csoportját különíthetjük el. Az első módszer lényege, hogy a gyógyvíz kívülről éri a testet, és így érvényesül jótékony hatása. Ez az eljárás kombinálható hidroterápiával is, ahol a víz alatti sugármasszázs vagy a súlyfürdő fizikai hatása mellett a gyógyvíz ásványi anyag tartalma is kifejti gyógyhatását. A hidroterápia mellett egyéb fizioterápiás kezelésekkel is össze lehet kapcsolni a fürdőkezelést.

A termálvíz alkalmazható nem túl súlyos kopásos vagy gyulladásos ízületi betegségek gyógykezelésre, továbbá hasznos lehet baleseti sebészeti vagy ortopédiai műtéteket követően is, amikor a bőr már teljesen meggyógyult. Hazánk termálvizekben igen gazdag, ami egészségügyi szerepe mellett nem elhanyagolható idegenforgalmi jelentőséggel is bír.

A gyógyvíz kedvező hatásai az ún. ivókúrák során is kihasználhatók, ilyenkor a hatóanyagok a lenyelést követően a tápcsatornából szívódnak fel, és kifejtik hatásukat a gyomor-bélrendszer, a máj és a vese működésére. Ahogy nevéből is kiderül, kúraszerűen, és kizárólag orvosi javaslatra szabad csak alkalmazni. Egyes gyógyvizeket csak a lelőhelyük közelében lehet ivókúrában felhasználni, ugyanis idővel elvesztik ásványi anyag tartalmukat, ezért a tárolásuk nem lehetséges. A palackozott formában is kapható gyógyvizekre ez természetesen nem érvényes.

A balneoterápia megkezdése előtt fontos a megfelelő diagnózis felállítása és a kezelés alatti folyamatos orvosi felügyelet.


close