Köszvény: mi okozza a fellángolásokat?

A köszvény egy anyagcsere-zavarból adódó betegség, melynek során olyannyira megnövekszik a vér húgysavtartalma, hogy az a vesékből már nem tud kiürülni, hanem az ízületekben, a szövetekben kristályos formában lerakódik. Ezek a húgysó-kristályok gyulladásos reakciót, ízületi fájdalmat és köszvényes rohamok válthatnak ki.

A húgysav a nukleinsavakat felépítő purinvegyületek (fehérje) egyik lebontási terméke. Normál értéke a vérben: 30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l). Ha ezek a nátrium-urát kristályok nem tudnak kiürülni a szervezetből, lerakódnak, és igen fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezetnek, ezért érezhetik úgy az érintettek, hogy szinte lángolnak az ízületeik.

A köszvény típusos esetben rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul. Gyakori a rüszt, a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületeiben is. A kristályok inkább ezekben a távolabbi, hűvösebb ízületekben rakódnak le, mert alacsonyabb hőfokon könnyebben kristályosodnak, kevésbé gyakoriak a nagyobb ízületekben, a hátgerincen, a csípőben és a vállon.

Az ízület feletti bőr duzzadttá, pirossá, fényessé és meleggé válik, érintése is igen nagy fájdalmat okoz, a beteg – beszámolók szerint – még a takaró nyomását is képtelen elviselni. Néhány óra után a fájdalom enyhül, de a láb duzzanata megmarad. A tompa fájdalom a következő éjszakán ismét erősödhet, és néhány napon át tarthat, egyre csökkenő intenzitással. Egy-egy roham nyomtalanul elmúlhat, de ha többször ismétlődik, maradandó változást okoz az ízületben.

Mi a magas húgysavszint oka?

Magas húgysavszintet elsősorban a magas húgysavtartalmú ételek túlzott fogyasztása okozhat. Ilyenek a vörös húsok, a kolbászfélék, de emeli a húgysavszintet az alkohol fogyasztása, cukorbetegség, többféle gyógyszer is, illetve a magas fehérjetartalmú diéta. Veseelégtelenségben a húgysav ürítése csökken, emiatt emelkedik vérszintje. Emelkedett húgysavszint mutatható ki vészes vérszegénységben, leukémiában és ólommérgezés esetén is.

Húgysav nagy mennyiségben képződhet például az enzimműködés bizonyos örökletes zavarai esetén is. Rendszerint a középkorú férfiak és a változókor utáni nők betegsége.

Amennyiben a magas húgysavszint táplálkozási okokra vezethető vissza, akkor a diétával, valamint a húgysav ürítését serkentő gyógyszerekkel és elegendő folyadékbevitellel, valamint C-vitamin pótlásával lehet vérszintjét csökkenteni.


close