Ujjdagadás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor !

Tavaly jelentkezett először a problémám. Egy reggelre bedagadt nagyon a bal kezemen a mutatóujjam, de annyira, hogy egyáltalán nem tudtam mozgatni, és nagyon fájt. Elmentem vele orvoshoz, aki antibiotikumot írt fel rá, melyet 10 napig kellett szednem. Nagyon lassan javult, meg a 10 nap letelte után sem volt tökéletes. Ezután előfordult, hogy reggelre kicsit bevizesedtek az ujjaim, kicsit bedagadtak, de ez elmúlt ha mozgattam őket pár percig.
Egy ideig nem volt semmilyen panaszom, azonban most megint jelentkezett a probléma, csak nem olyan mértékben mint tavaly. Ugyanazzal az ujjammal kezdődött, ami tavaly bedagadt. Az ízület bedagadt és kicsit be is gyulladt szerintem, majd a jobb kezemen levő kisujjam ízülete is bedagadt és kipirosodott. Nagyon érzékeny, olyan mintha maga a csont fájna. Nem tudom, hogy köze lehet-e annak a panaszaimhoz, hogy tavaly, még a legelső panasz jelentkezése előtt úgy 2 hónappal egyszer nagyon átfagytak az ujjaim, szinte mozgatni sem tudtam őket.
Gondoltam a köszvényre is, mivel az is ízületi gyulladást okoz és az édesapámnak már volt köszvénye, viszont nem tartozom abba a csoportba akiknél a leggyakrabban előfordul, nincs túlsúlyom, 27 éves nő vagyok.

Most már kezdek nagyon aggódni, és valószínű elmegyek vele orvoshoz, csak az a probléma, hogy külföldön tartózkodom, és itt nincsenek jó tapasztalataim az orvosokkal, jobban bizom a magyar orvosok szakértelmében.

2011. 07. 02. | 23:52

Kedves Kérdező!
Nem valószínű, hogy köszvényes gyulladás okozza a panaszait, de ezt egyszerűen ki lehet zárni egy laborvizsgálattal, a húgysavszintet kell ellenőrizni. Emellett további laborvizsgálatot is érdemes csinálni, hogy könnyebben el lehessen dönteni, hogy ez egy gyulladásos ízületi betegség, vagy vagy csak átmeneti helyi gyulladás, vagy esetleg inkább vizesedés. Meg kell nézni a vérsüllyedést, CRP értéket. Ha ezek magasabbak, akkor felmerül sokízületi gyulladás, vagy ún. reaktív arthritis lehetősége is, de ezt reumatológusnak kell tovább vizsgálni.

Orvosszakértő 2011. 07. 07. | 10:22
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close