Ízületi gyulladás gyógyítása

Az ízületi gyulladás gyógyítása (rheumatoid arthritis) általában gyógyszeresen történik, de előfordulhat, hogy műtéti beavatkozásra is szükség van.

A továbbiakban számba vesszük az ízületi gyulladás gyógyítása során felmerülő gyógyszeres lehetőségeket, így például a különböző gyulladás- és fájdalomcsillapító készítményeket, valamint a betegség alakulását befolyásoló antireumás gyógyszereket.

Az ízületi gyulladás gyógyítása, gyógyszeres kezelése

Nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek

Nem szteroid jellegű gyulladásgátló gyógyszerek, amelyek körébe az acetilszalicilsav is sorolható, folyamatosan alkalmazva mérsékelhetik mind a fájdalmat, mind a gyulladás mértékét.

Mellékhatásként azonban ezek emésztési problémákat, valamint gyomorvérzést is okozhatnak.

COX-2 gátlók

Ezek a gyógyszerek is a nem szteroid jellegű gyulladásgátlók közé tartoznak, azonban kevésbé károsítják a gyomrot, mint a régebbi, nem szteroidos gyulladásgátlók.

Mellékhatások: egyebek mellett jelentős vízvisszatartást, valamint magas vérnyomást okozhatnak. A COX-2 gátlók további hátránya, hogy alkalmazásukkal jelentősen nő a szívinfarktus és a stroke előfordulásának kockázata.

Corticosteroidok

A cortisosteroid készítmények mérsékelik a gyulladás és a fájdalom mértékét, valamint késleltetik az ízületek sérülését. Rövid ideig alkalmazva a corticosteroidok jelentős javulást váltanak ki, viszont hosszú távon folyamatosan csökken hatékonyságuk, és súlyosabb mellékhatásokat is eredményezhetnek.

Mellékhatások: többek között olyan mellékhatásokat okoz, mint csonttömeg-csökkenés, testsúly-gyarapodás, szürkehályog, cukorbetegség, a szövetek fokozott sérülékenysége, illetve az úgynevezett „holdvilág-arc” kialakulása.

A betegség alakulását befolyásoló antireumás gyógyszerek

Ezeknek a gyógyszereknek a célja az ízületi gyulladás miatt előforduló ízületi károsodás mérséklése. A készítmények a betegség kezdeti szakaszában hatékonyak, késleltetik a betegség kifejlődését, valamint megelőzhetik az ízületek és más szövetek tartós károsodását.

Immunsuppressánsok

Az immunsuppressánsok részben azáltal fejtik ki hatásukat, hogy megfékezik a túlműködést mutató immunrendszert. Másrészt megtámadják és elpusztítják a betegség kialakulásában szerepet játszó sejteket is.

Mellékhatások: az immunsuppressáns jellegű készítmények rendkívül súlyos mellékhatásokhoz vezethetnek – egyebek mellett csökkenthetik a szervezet védekezőképességének hatékonyságát a fertőzések ellen.

NF-gátlók

Az NF-gátló gyógyszerek a betegség lefolyását megváltoztató antireumás gyógyszerek csoportjába sorolhatók. Alapvető tulajdonságuk, hogy megváltoztatják a szervezet biológiai válaszait különböző betegségek esetén.

Mellékhatások: az NF-gátlók lehetséges mellékhatása lehet, hogy irritálódik az injekció helye, romolhat a már meglévő, pangásos jellegű szívelégtelenség. Emellett előfordulhatnak bizonyos vérképzőszervi zavarok, valamint a beteg jobban ki van téve a fertőzések veszélyének.

Ritu ximab

A készítmény csökkenti a szervezet B-sejtjeinek (gyulladásos sejtek) számát.

Mellékhatások: a Ri tuximab mellékhatásként influenza jellegű panaszok – mint például hidegrázás, magas láz, émelygés – jelenhetnek meg. Egyes pácienseknél az infúzió után különösen súlyos reakciók – légzési nehézség, szívproblémák – fordulhatnak elő.


close