Artroszkópia

Az artroszkópia a térdízület tükrözéses vizsgálatát jelenti, mely során néhány műtéti beavatkozás végzésére is lehetőség van.

Az alábbiakban az artroszkópia szerepéről, elvégzésnek módjáról olvashat, illetve megtudhatja, hogy hogyan készüljön a beavatkozás elvégzésére, milyen lehetséges szövődmények léphetnek fel.

Hogyan történik az artroszkópia?

Az artroszkópiát megelőzően a combra kerül egy felfújható mandzsetta, melynek célja a keringés elszorítása. Ezt követően egy apró vágáson keresztül bevezetik az ízületi résbe az artroszkópot, és a térdízületet vízzel vagy gázzal töltik fel, így jobb a szervek láthatósága. Egy másik metszésen keresztül eszközök juttathatóak be, így beavatkozások végzésére is lehetőség nyílik. Az artroszkópia mintegy 10-90 percig tarthat, de a legtöbb esetben 25 perc körüli az időtartama. Az érzéstelenítés lehet általános, azaz történhet altatásban, de gerinctáji érzéstelenítésben is elvégezhetik a műtétet.

Milyen beavatkozások elvégzésére nyílik lehetőség az artroszkópia során?

Az artroszkópia során elvégzett beavatkozások igen sokfélék lehetnek, például lehetőség van a meniscus (c-alakú ízületi porc) darabjainak eltávolítására, megvarrására, a porcfelszín kiegyenlítésére, hegesedések eltávolítására, az oldalszalag megvarrására, az idegen testek eltávolítására,a keresztszalag plasztikájára, az ízületi hártya eltávolítására.

Hogyan készüljön az artroszkópiára?

A beavatkozás előtt tájékoztassa kezelőorvosát az összes betegségéről, szedett gyógyszereiről, ismert allergiáiról. Ha véralvadásgátló kezelésben részesül, akkor kezelőorvosa rendelkezik a gyógyszer szedésének változtatásairól. A beavatkozás a járóbeteg szakellátás és fekvőbeteg-ellátás keretein belül is elvégezhető.

Az artroszkópia lehetséges szövődményei

Az artroszkópia napjainkban igen gyakran, rutinszeren végzett beavatkozás, mely ritkán okoz szövődményeket. A leggyakoribb szövődmények közé tartozik a fertőzése következtében fellépő gyulladás, melynek tünetei a duzzanat, a láz vagy hőemelkedés, a fájdalom. A beavatkozás ritka szövődménye lehet trombózis, embólia.

Az artroszkópia során ritkán történhet sérülés: a porcfelszín, az erek, az idegek is sérülhetnek. Az erek sérülése vérzéssel jár, míg az idegsérülés érzészavart okozhat. Képződhet szövődményként folyadékgyülem is. Az altatáshoz vagy az érzéstelenítéshez használt szer ellen túlérzékenységi reakció is kialakulhat.


close