Ízületi gyulladás okai

Az ízületi gyulladás okai (rheumatoid arthritis) bizonyos gyulladásos folyamatok lehetnek, azonban a betegség kialakulásának pontos okát egyelőre homály fedi.

Az alábbiakban az ízületi gyulladás lehetséges okait vizsgáljuk meg, majd megismerjük a betegség kialakulásának mechanizmusát. Végül számba vesszük azokat a tényezőket, melyek hozzájárulhatnak az ízületi gyulladás kialakulásához.

Az ízületek kopása által kiváltott osteoarthritissel szemben az ízületi gyulladás hátterében gyulladásos folyamatok állnak. Az ízületi gyulladás okai pontosan még nem ismertek, de bizonyos elméletek szerint az válthatja ki, hogy maga a szervezet immunrendszere lép fel támadólag az ízületeket borító porccal szemben.

Az ízületi gyulladás lényegesen több esetben bukkan fel nők, mint férfiak esetében. Többnyire 20 és 50 éves kor között alakul ki. Ritkább esetekben gyerekeknél és 50 évnél idősebbek körében is előfordulhat.

Az ízületi gyulladás kialakulása

A mozgó ízületet hártya fedi. Ha a betegnél ízületi gyulladás áll fenn, a fehérvérsejtek az ízületi hártyába kerülnek a véráramból, majd ott az ízületi membrán gyulladását váltják ki.

A gyulladás bizonyos fehérjék felszabadulását váltja ki, amelyek hónapok, esetleg évek leforgása alatt az ízületi hártya megvastagodását okozza. Egy idő múltán megváltozhat az ízület alakja, vagy akár meg is semmisülhet.

Ki hajlamos az ízületi gyulladásra?

Vannak kutatók, akik arra gyanakodnak, hogy az ízületi gyulladás olyan gyulladás, amelyet valószínűleg egy vírus vagy bakteriális fertőzés indít el az arra örökletes érzékenységgel bíró személyekben. Az ízületi gyulladás önmagában nem örökletes, léteznek azonban gének, amelyek fokozott érzékenységet okozhatnak.

Az ízületi gyulladásra való hajlam ugyan öröklődhet, azonban nem jelenik meg mindenki esetében, aki örökölte az arra hajlamosító géneket. Az öröklött gének nem csak az ízületi gyulladás előfordulásáért, hanem a betegség súlyosságáért is felelősek lehetnek. Bizonyos kutatók feltételezése szerint a hormonok ugyancsak kulcsszerepet játszhatnak az ízületi gyulladás kialakulása során.

Az ízületi gyulladás okai pontosan még nem ismeretesek, de több hajlamosító tényező kiválthatja aztt:

  • Öregedési folyamat: a betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, ugyanakkor 80 évnél idősebb nők esetében csökken.
  • A nők körében gyakoribbnak számít: esetükben kétszer-háromszor sűrűbben alakul ki rheumatoid arthritis.
  • Fertőzések – mindenekelőtt bakteriális, vagy vírusos fertőzések – öröklött hajlam mellett hozzájárulhatnak az ízületi gyulladás kialakulásához.
  • Az ízületi gyulladásra hajlamosító gének jelenléte szintén növeli a kockázatot.
  • A huzamosabb ideig tartó dohányzás valószínűbbé teheti az ízületi gyulladás kialakulását.

close