Izomgyulladás

Az izomgyulladás, amely izomgyengeséggel és izomfájdalommal, esetleg lázzal járhat, a polymyositis nevű autoimmun betegségre utalhat.

Az izomgyulladás gyakrabban támadja meg a nőket, és 40 év alatt fordul elő többnyire. Az izmok néhány hét alatt elgyengülnek, olyannyira, hogy a beteg önállóan nem tud a székről felállni, karjait a magasba emelni, vagy leguggolni.

Általában a törzshöz közelebbi izmok működése esik ki először, így például a kézujjak mozgatása még ilyenkor is lehetséges. Súlyosabb esetben azonban itt is nyelészavar, vagy légzésbénulás alakul ki az izmok elégtelen működése következtében.

A vérben magas az izomból származó enzimek, CK (kreatin-kináz) és LDH (laktát-dehidrogenáz) szintje. Az izomgyulladás kezelésének alapja a szteroid kezelés, illetve más immunszuppresszív gyógyszert is gyakran alkalmaznak a kóros autoimmun reakció visszaszorítására.

Ha idősebb korban kezdődik az izomgyulladás, akkor felmerül daganatos betegség provokáló szerepe, így minden esetben részletes kivizsgálás szükséges, hogy kizárjuk ezt az okot.

Ilyenkor ugyanis hiába kezelik az izomgyengeséget az immunrendszert visszaszorító gyógyszerekkel, csak a daganat eltávolítása vagy kezelése oldja meg a problémát.


close