Rotátorköpeny-gyulladás

A rotátorköpeny-gyulladás azokat az izmokat és inakat érinti, melyek a vállízület mozgatásáért felelősek. Általában hosszú idő alatt alakul ki, főként akkor, ha a vállat természetellenes helyzetbe kényszerítjük.

A rotátorköpeny-gyulladás akkor alakulhat ki, ha hosszú ideig természetellenes helyzetbe kényszerítjük a vállunkat, például a karunkat a fejünk mellé nyújtva alszunk, vagy olyan a munkánk, ami a karok fej felé emelését igényli. A rotátorköpeny-gyulladás (a teniszkönyökhöz hasonlóan) gyakori a sportolók körében, sokszor úszóvállnak vagy dobóvállnak is nevezik.

Rotátorköpeny-gyulladás jelei

A rotátorköpeny-gyulladással kapcsolatos fájdalom lassan alakulhat ki, először csak kellemetlenség jelentkezhet, mely pihenésre elmúlik. A fájdalom azonban egy idő után annyira intenzívvé válhat, hogy a mindennapi tevékenységeket is megakadályozza. A rotátorköpeny-gyulladás tünetei közé tartozik a vállfájdalom, mely fokozottabbá válik a kar emelésénél vagy leeresztésénél, a kattogó hang a váll mozgatásánál, a vállízület merevsége, a kar gyengesége, a mozgás beszűkülése.

Rotátorköpeny-gyulladás kivizsgálása

A váll manuális vizsgálatain kívül szükség lehet különböző képalkotó eljárások elvégzésére is, hogy felmérjék, a gyulladás érinti-e a csontot vagy a gyulladás mellett kialakult-e izomszakadás. A betegség kezelésénél a legfontosabb a fájdalom és a gyulladás csökkentése. A gyógyulási időszak alatt javasolt felhagyni azokkal a tevékenységekkel, melyek fájdalmat okozhatnak, illetve amelyek tovább terhelik a vállat. A jegelés (naponta legalább 3-4 alkalommal) a fájdalmat is csillapítja, és a gyógyulást is gyorsítja. Ezek mellett természetesen szájon át szedhető gyógyszerek szükségesek a betegség legyőzéséhez. Szerencsére, viszonylag kevés embernek kell kés alá feküdnie a betegségből való gyógyuláshoz, de az ő esélyeik is nagyon jók, vagyis várható a teljes felépülés.

Rotátorköpeny gyulladás megelőzése

A rotátorköpeny-gyulladás megelőzéséhez próbáljunk meg megfelelő tartást felvenni, és igyekezzünk nem csak az egyik oldalunkat terhelni (például ne csak az egyik vállunkon cipeljük a terheket). Sportoláskor, mozgáskor tartsunk gyakrabban szünetet, és próbáljunk meg úgy aludni, hogy ne csak az egyik oldalunkon feküdjünk.


close