Izomsorvadás

Az izomsorvadás az izomerő gyengülésével, majd az izom leépülésével járó állapot.

Az izomsorvadás hátterében egyrészről öröklődő megbetegedés állhat, de a tartós inaktivitás is izomsorvadáshoz vezet. Emellett bemutatjuk azokat az ideggyógyászati kórképeket, melyek izomgyengeséghez vagy akár izomsorvadáshoz vezethetnek.

Örökletes izomsorvadás

Az örökletes betegségek esetén hibás gének okozzák az izomműködés zavarát. A Duchenne kór gyermekkorban jelentkező betegség, mely X-kromoszómához kötötten öröklődik, tehát a fiúk betegszenek meg, a lányok csak hordozzák a hibás gént. A génhiba miatt az izomsejtekből hiányzik a működésükhöz szükséges disztrofin nevű fehérje.

A mozgásfejlődés már korán visszamarad, majd hároméves kor körül már a járással, lépcsőzéssel is problémák lépnek fel és később teljes mozgáskorlátozottság alakul ki. A laboreredményekben magas az izomzatból származó enzim, a kreatin-kináz szintje a vérben. Sajnos oki kezelése nem lehetséges, csak a gyógytorna lassítja a folyamatot.

Izomsorvadás inaktivitás következtében

Hosszantartó inaktivitás következtében is sorvadnak az izmok. Műtétek, vagy krónikus betegségek miatti hosszan tartó fekvés során, csonttörések gipszsínezése alatt, ha nem használjuk izmainkat, jelentősen csökken a tömegük, ezzel együtt az izomerő. Ezért rendkívül fontos ezen betegek rehabilitációja, a gyógytorna.

Izomsorvadáshoz vezető ideggyógyászati kórképek

Számos ideggyógyászati kórkép is izomgyengeséghez, majd sorvadáshoz vezet, ahol eredetileg nem az izom betegszik meg, hanem az izmokat beidegző idegek. Agylágyulás, vagy agyvérzés, mely az idegrendszer mozgató területét érinti, az izmok bénulásához vezet.

A Guillain-Barré szindróma a környéki idegek autoimmun gyulladásával járó állapot, mely leggyakrabban fiatal korban lezajlott vírusfertőzést követően jelentkezik. A végtagok izmai elgyengülnek, akár teljesen lebénulhatnak.

A járásképtelenség mellett nyelési zavar is kialakulhat, és a légzés is nehezítetté válhat. A gyógyulás hónapokig eltarthat, intenzív osztályon plazmacserével távolítják el a vérből az ellenanyagokat, melyek az idegburok ellen termelődtek.

További, ajánlott tartalmaink ebben a témában: Izomdisztrófia, Izomsorvadás kezelése


close