Elhízás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Néhány évvel ezelőtt aktív életet éltem, sokat bicikliztem, gyalogoltam, túráztam. Aztán 4 éve volt egy epehólyag laparoscopikus eltávolításon estem át, s felszedtem kb. 10 kg-t, mivel fennállt a lehetősége, hogy szakadás történt a műtét utáni napokban, az orvosom nem tanácsolta a sportot, amíg nem derül ki, van-e gond. A felszedett kilókat 90 napos diétával próbáltam leadni kétszer is, de sajnos a végeredmény tavaly nyárra 98 kg lett. Már sikerült ezt letornázni 90-91 kg-ra, s 5 hete elkezdtem futni a Monspart Sarolta edzésterve szerint. Egészen a 3*7perces futás, s közben 2-2 perc séta, összesen kb 50 perc mozgás eléréséig nem volt gond. Ezt csak egy alkalommal futottam le, amivel a szívemnek és a tüdőmnek nem volt gondja, de azóta nem állandóan, de elég sokszor tompa fájdalmat érzek a térdemben, lábszáramban, bokámban. Ez hétfőn történt, s azóta nem mertem újabb esti futásba kezdeni, nehogy tönkretegyem a lábaimat.
Kérem informáljon, hogy folytathatom-e az edzést, van-e valamilyen mód, amivel rásegíthetek a regenerálódásra, diétázni a tapasztalataim miatt nem szeretnék, inkább odafigyelek a mennyiségre.
Válaszát reménykedve várom, mert nagy lelkesedéssel fogtam neki az edzéstervnek, mivel a csúcsformám 57 kg volt, s csak néhány éve voltam ennyi, ha nem is ezt, de kb 70 alá szeretnék menni a 173 cm magasságomhoz!
Kellemes hétvégét!
Üdvözlettel: ...
2011. 04. 15. | 21:13

Kedves Kérdező!

Sajnos nem írta meg a korát. Azt tudom így látatlanban tanácsolni, hogy fokozatos legyen edzésterv. Eleinte napi 30-40 perc gyors tempójú gyaloglás javasolt, majd ez teherbírástól függően folyamatosan emelhető. Az ízületek a hirtelen erőkifejtés és a túlsúly miatt is fájhatnak, szedjen porcvédőt. Az ételeiben csökkentse a zsír és a szénhidrát mennyiségét!

Orvosszakértő 2011. 04. 17. | 14:26
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close