A mozgásszervi betegségek helyi kezelése

A mozgásszervi megbetegedéseknek végleges gyógymódját sajnos sok esetben nem ismerjük, azonban megfelelő kezelésekkel a betegek fájdalmas, gyulladásos tünetei csökkenthetők vagy akár teljesen megszüntethetők. Szakszerű kezelésekkel a betegségek előrehaladását is le lehet lassítani és megállítani a sikeres gyógymód megválasztása esetén.

Az alábbiakban a mozgásszervi betegségek különféle helyi kezelési formáiról olvashat.

Gélek, kenőcsök, tapaszok

Az ízületi gyulladások, degenaratív elváltozások kezelése leginkább gyógyszeres úton történik. A gyulladással együtt járó fájdalom csillapítására azonban ma már több vénymentesen kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krém és gél is van forgalomban. A nem szteroid gyulladásgátlók lehetnek vénykötelesek és vény nélkül kaphatóak is, tabletta, kenőcs, gél, kúp és injekció formában is hozzájuk lehet jutni.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szerek a gyulladások mellett a sportsérülések, húzódások kezelésére is szolgálnak.

Sérült ínak, szalagok, ízületek és izmok fájdalma és gyulladása kezelésére, de degeneratív mozgásszervi betegségekben is különféle ún. fájdalomcsillapító tapaszokat is használhatunk.

További, nem gyógyszeres terápiák

Fizikoterápia
Mozgásszervi betegségek fizikoterápiás kezelésekor elektromos impulzusokat kibocsátó gépeket, mágneses teret, polarizált fényt, ultrahangot és lézert használhatnak a gyógyításhoz.
Gyógytorna
Szakember segítségével végzett személyre szabott mozgásterápia segíthet abban, hogy a korlátozott funkciójú kopott ízületek, szakadt szalagok, sérült porcok szerepét átvegyék a megerősített izmok és a feljavított reflexek.
Mágnesmező terápia
A mágnesmező terápia gyógyszert kiváltó olcsóbb, alternatív gyógymód. Hatására a test öngyógyító és regenerációs folyamatai aktivizálódnak. Izomhúzódások, rándulások, ínszalagsérülések, ficamok hatékony kezelésére alkalmas módszer.
Gyógyfürdők (balneoterápia)
A népszerű gyógyvizek (különösen a kénes és jódos fürdők) a mozgásszervi betegségek közül leginkább a krónikus idegfájdalmak és gyulladások, idült ízületi elváltozások, ínhüvely- és izomgyulladás rehabilitációjában, sportsérülések utókezelésében hatásosak.

close