Köszvény és a menopauza

Elsősorban a férfiak szenvednek tőle, a nők esetében a menopauzát követően alakulhat ki a köszvény. Az ízületek ezen gyulladásos állapota rohamokban jelentkezik és nagy fájdalommal jár, de hogyan kell kezelni és mit tehetünk a megelőzésért?

A szervezet túl magas húgysavszintje vezethet a köszvény kialakulásához, amely több szervet is érintő, ízületi gyulladásos betegség.

Elsősorban a férfiakat sújtja ez a betegség, a nők csupán a menopauzát követően válnak veszélyeztetetté. Ez is a húgysav szintjével állhat összefüggésben: a férfiaknál ugyanis alapból magasabb ez az érték, míg a nők esetében a menopauzát követően kezd emelkedni a húgysav termelése. Éppen ezért náluk egy kicsit később, a menopauza után alakulhat csak ki ez a betegség.

Köszvény kialakulása nőknél

Genetikai tényezők is visszavezethetők a köszvény kialakulására, nagyobb hát az esély a betegségre, ha a családban is előfordult valakinél. Jelentkezhet viszont a cukorbetegség, vagy hipertónia kezeletlenségéből adódó szövődményként is, illetve bizonyos élelmiszerek – zsíros húsok, belsőségek – fogyasztása is hajlamosíthat a köszvényesedésre.

Egyes életvitelbeli tényezők szintén befolyásolják a kialakulását, növeli a kockázatot a túlsúly, illetve a mértéktelen alkoholfogyasztás. Bőséges napi folyadékbevitellel és egészséges táplálkozással is sokat tehetünk a megelőzésért, illetve a köszvényben szenvedő ember jobb, ha teljesen lemond az alkoholról.

Köszvényes rohamok

A köszvény nem állandó fájdalommal jár, rohamokban jelentkezik, így kezelését is eszerint kell végezni. Egyes gyógyszerek kimondottan a rohamokra készültek, míg más készítményeket a nyugalmi időszakban kell szedni. Ezek csökkentik az ízületekben lévő gyulladásos állapotot, kezelik a húgysavszintet és elősegítik a vesén át történő kiválasztódást.


close