Az ízületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladásos betegségeknek (arthritiseknek) több mint száz különböző fajtája van. E betegségek okozta folyamatos fájdalmak, fizikai korlátok százezrek életét keserítik meg.

A következőkben a leggyakoribb ízületi gyulladások típusairól és tüneteiről lesz szó.

Osteoarthritis

Egy olyan krónikus csontbetegség és ízületi gyulladás, amit a porc kopása okoz Az osteoarthritis lassan alakul ki, ezért sok beteg nem tapasztal tüneteket a kezdetekkor. A fájdalmas tünetek nagyjából egy év után jelentkeznek. Ezek a következők: ízületi fájdalom, duzzanat és/vagy merevség (különösen igénybevétel után). Az ízületek fájdalommal reagálnak az időjárásbeli változásokra. Egyes esetekben az ujjak merevek lesznek és csontos csomók jelennek meg rajtuk, ezt nem szabad összetéveszteni a rheumatoid arthrtisben jelentkező csomókkal. Osteoarthritis leggyakrabban, a gerinc, a csípő, a boka, a lábfej és a térd ízületeit érinti.

Ha a beteg nem kap megfelelő kezelést az ízületek körüli porc teljesen lekophat. Ha ez megtörténik, a csontok egymást dörzsölik és ez nagy fájdalmakat okoz.

Rheumatoid arthritis

A rheumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, amely során az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot. A tünetek súlyossága betegenként eltérő. Az ízületek megduzzadnak különösen a kezeken és a lábakon. Generalizált fájdalom vagy merevség jelentkezik az izmokon és az ízületeteken különösen pihenőidő vagy alvás után. Gyakran a legkisebb mozdulat vagy erőkifejtés is nehezére esik a betegnek.

Az érintett ízületek kevésbé lesznek rugalmasak, de megmerevednek és elgyengülnek a közelükben lévő izmok is. Jellemző még a hőemelkedés és az általános diszkomfort érzés. A betegség a test mindkét oldalát egyformán érinti. A betegség eleinte a kezek, a csukló, a láb és a térd ízületeit érinti, idővel a gyulladás kiterjed a váll, a könyök, az állkapocs, a csípő és a nyak ízületeire is.

Idővel az ízületek deformálódhat. Kis dudorok, úgynevezett reumatoid csomók alakulnak ki a bőr alatt. Ezek mérete a borsótól egészen a néhány centi átmérőig terjed. Ezek a csomók nem fájdalmasak, leginkább a kézen, a könyökön és a térden fordulnak elő, de más testtájak ízületeit is érintik. A rheumatoid arthritis gyulladást okozhat például a könnymirigyekben, a nyálmirigyekben, a tüdőben, és néha az erekben is.

Periarthritis

A periarthritis az ízületek környékének gyulladásos állapota. A legtöbb betegnél ez a gyulladás a vállban fordul elő. Hogyha pedig a váll érintett, akkor az ízületek mobilitása jelentős mértékben vagy teljesen akadályoztatott, így agresszív kezelés szükséges.


close