Köszvény megelőzése

A fájdalmas ízületi megbetegedés, a köszvény oka, hogy a szervezetben rendellenesen magassá válik a húgysav szintje.

A húgysav a táplálkozás során a szervezetbe kerülő fehérjék, illetve a szervezet saját elhalt sejtjeinek lebontásából származik, és optimális esetben a vizelettel távozik.

Zavarhoz akkor vezet, ha ez a folyamat, a húgysavanyagcsere felborul: a húgysav nem távozik maradéktalanul, vagyis felhalmozódik a szervezetben. Az egészséges szervezetben 1 gramm körüli a húgysavtartalom, köszvényes betegeknél ezzel szemben akár 30 gramm is lehet.

Köszvény okai

A köszvénynek lehetnek örökletes okai, amelyeket értelemszerűen nem tudunk befolyásolni. Ugyanakkor életmódunkkal, mindennapi szokásainkkal igen sokat tehetünk annak érdekében, hogy elejét vegyük a húgysav veszélyes felszaporodásának. Az elhízás ismert kockázati tényezője az állapotnak, de az optimális testsúly elérése és/vagy megtartása nemcsak közvetlenül fontos a megelőzésben, hanem azért is, mert a köszvény gyakran jár együtt például cukorbetegséggel és érelmeszesedéssel, amelyekkel szemben ugyancsak az egészséges testsúly az egyik legfontosabb védekezési eszköz.

Mértékletességgel a köszvény ellen

Az állati eredetű fehérjékben gazdag táplálkozás, mint a vörös húsok és a belsőségek gyakori fogyasztása – de a máskülönben igen kedvező táplálékforrást jelentő halak jó része is –, emeli a húgysav szintjét: tanácsos tehát kerülni az ilyen típusú táplálékokat, és egészségesebb alternatívákat választani.

Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással is, az alkohol akadályozza ugyanis a húgysav kiürülését, így szigorú mértékletességet (már kialakult köszvénynél pedig teljes tartózkodást) javasolnak a szakemberek. Bőséggel kell viszont vizet vagy más egészséges italt fogyasztani: összesen legalább napi 2,5 liter folyadék bevitele szintén fontos a megelőzés szempontjából.

Figyelmébe ajánljuk még ebben a témában: Köszvény diéta


close