Izomláz

Izomláz esetén a „láz” megnevezés az izomzat gyulladását jelenti. Ugyan az angol szakirodalom nem alkalmazza ezt a kifejezést, elsősorban az izom merevségét, sérülékenységét hangsúlyozzák, de az izom úgynevezett késleltetett érzékenységként is említik.

Az izomláz tünetei ugyanis leggyakrabban fél vagy egy nappal az aránytalanul nagy fizikai terhelés után jelentkeznek: az izmok fájdalmasak lehetnek, megduzzadhatnak, s emellett a mozgás tartománya is beszűkülhet. Azonban két-három nap elteltével az izomláz tünetei teljes mértékben megszűnnek.

Az izomláz okai

Az izomláz kialakulásáért több, egymás mellett érvényesülő tényező tehető felelőssé: a legfontosabb a rossz vérellátottság, majd az oxigén- és tápanyaghiány, valamint a testedzés hatására bekövetkező mikroszkopikus sérülések kialakulása.

Kutatások bizonyítják, hogy a harmadik naptól az izmok ereje nem csökken, és az izomzat regenerálódását sem hátráltatja, ha ráedzünk az izomlázra.

Izomláz ellen

Az izomláz okozta panaszok megszüntetésére a lassan elkezdett, nyújtó jellegű tornagyakorlatok és az úszás ajánlott.

A vérkeringés serkentésén alapuló módszerek is gyorsíthatják a regenerációt: hideg-meleg vizes váltófürdő, vagy a szauna, masszázs, borogatás, gyulladáscsökkentő hatású krémek, illetve gyógyszerek egyaránt segítenek.


close