Ínhüvelygyulladás kialakulása

Az ínhüvelygyulladás első tünete az ínhüvely, az inak fájdalma, mozgáskorlátozottsága, ezt követően duzzanat is megjelenhet, majd súlyosabb esetekben láz is kialakulhat.

Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjakat és a kezet érinti, de kialakulhat a lábfejben és a bokában is.

Okai sokfélék lehetnek, a legismertebb túlerőltetéstől egészen különböző fertőzésekig, gyulladásokig.

Ínhüvelygyulladás típusai és okai

Az ínhüvelygyulladásnak két alaptípusa van: a gyakoribb típus az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás, amely általában túlerőltetéstől, monoton, egyoldalú munkától jön létre, és borogatással, krémekkel, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel kezelhető.

A másik típus a gennyes ínhüvelygyulladás, melynek már komolyabb okai vannak: előidézheti elsődleges fertőzés (tehát például egy szálka a kézben vagy egy tűszúrás) és másodlagos gyulladás is, amely a környező szövetekről terjed át az ínhüvelyre, az inakra. Okozhatja még valamilyen elváltozás is a környező csontokon, ezt képalkotó vizsgálatok segítségével tudják kimutatni. A gennyes gyulladás már tovább tart és veszélyesebb, kezelése sebészi beavatkozást és antibiotikumos kezelést is igényelhet.

Mi az a túlerőltetés?

Az inakat sokféleképpen túl lehet erőltetni. Az ínhüvelygyulladásról még ma is azt mondják, hogy a gépírónők betegsége, pedig a számítógépen gépelni már nem olyan megterhelő. (Régebben az írógépen való gépelés viszont tényleg gyakran okozott problémákat.)

Ezen kívül bármilyen monoton, sokszor ismétlődő mozdulatsorból álló tevékenység is okozhat ínhüvelygyulladást, mint például az ablakpucolás, a zongorázás vagy a gépelés. Külön kockázati tényezőt jelentenek gépelésnél a nem megfelelő munkakörülmények, mint egy rossz magasságra beállított szék. Problémát okozhatnak még az olyan sportok, amelyek komoly megterhelésnek teszik ki az inakat, ilyen például a tenisz vagy a talajtorna.

Ínhüvelygyulladás rejtélyes lelki okai

Érdekes, hogy ugyanakkora fizikai terheléstől egyesek ínhüvelygyulladást kapnak, mások pedig nem. Egyes vélemények szerint a dolognak lelki okai is lehetnek: aki túl soknak, túl megerőltetőnek érzi a munkáját, úgy érzi, kihasználják vagy túlterhelik, egyfajta védekezésként könnyebben megbetegszik.

Ezért azok, akiknél indokolatlanul gyakran előfordulnak ilyen jellegű problémák, elgondolkozhatnak, hogy a testük mit jelez ezzel a gyakori megbetegedéssel.


close