Térdműtét?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
Ami a bosszantó, hogy valószínűleg gyengéd sportolás (gerinctorna, joga) közben szereztem kb. egy évvel ezelőtt a térdsérüléseimet.
Bal és jobb térdem hasonló tüneteket mutat az utóbbi fél évben: térdeléskor, guggoláskor fájdalmas volt, valamint ha a lábamat a fenekem alá húzva írtam, dolgoztam, akkor később percekig nem tudtam kinyújtani azokat. Egyébként nem fáj sehol, csak érzem, hogy van térdem, ritkán zsiborog, nem merem terhelni.
A jobb lábamról készített MR összefoglalója (Vélemény) a következőt állapította meg: Laesio menisci med. grade III. et laesio menisci lat. grade II.-III. gen.l.d.
OCD a laterális femurcondylus ventralis és dorsalis részében. Cystosus laesio a tibia condylusban.
Chondroparhia patellae.
(Kár, hogy magyarul nem fordítják le, a latinul nem tudók nem értik miről van szó)
Orvosom műtétet javasolt, amit szeretnék elkerülni. Fizikoterápián is voltam, ahol ultrahang kezelést és iontoforézist kaptam. Activon krémmel kenegetem.
Jelenleg mindkét térdemen kis duzzanat, vizesedés(?) látható.
Egyrészt szeretném tudni, hogy mi jelent az MR-em.
Másrészt jó lenne azzal is tisztában lennem, hogy van-e arra bármilyen mód, hogy a térdeim regenerálódjanak idővel. Mit tehetnék?
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel: Aranka
2014. 03. 15. | 21:23

Kedves Kérdező!

Ha a meniscusokat valamilyen sérülés érte, mindenképpen meg kell műteni. Az arthroscopos beavatkozások viszonylag gyors gyógyulást eredményeznek, és nem igényelnek hosszú kórházi benntartózkodást, a műtét elodázása csak ronthat a helyzeten.

Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2014. 03. 18. | 09:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close