Bokaficam után műtét vagy sem

Orvos válaszol rovat
Egy focimérkőzés alkalmával rosszul léptem, aminek következtében kibicsaklott a bal bokám és magam alá tört. Hallani lehetett egy pattanást is. Már voltam a helyi kórházban, ahol megállapították, hogy ínszalagszakadás van a bal bokámban. A mértékével nem vagyok tisztában (részleges vagy teljes), az orvos begipszeltette és konzervatív kezelést "ajánlott", amely szerint pihentessem, tehermentesítsem.
Mivel én aktív sporttevékenységet folytatok, a kérdésem az volna, hogy mi várható a jövőben ha jó a gyógyulás, és nem-e lenne jobb a műtéti utat választani? Ugyanis hallottam már "rémtörténeteket", hogy műteni kellett volna, de nem történt meg, és így mozgáskorlátozottság jött létre, ami a sportot lehetetlenné teszi. Ha később kiderül ,hogy műteni kellene, akkor az már nem lesz késő?
2012. 10. 01. | 08:44

Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A szalagszakadások több mint 90%-át nem kell operálni. A konzervatív kezelés során vagy gipsz, vagy bokarögzítő viselése javasolt, a szakadástól függően 2-4 hét tehermentesítés és ugyanennyi idő alatti fokozatos terhelés javasolt. 8 hét alatt meggyógyul a szalag és a következő egy hónapban el lehet jutni a sportban a korábbi tevékenységhez. Fontos a gipszlevétel után a megfelelő rehabilitáció és torna. Ha később mégis instabillá válik a boka, akkor még mindig meg lehet operálni, de fontos a megfelelő metódus és a műtét utáni gyógytorna, hogy ne maradjon vissza funkció kiesés.

Orvosszakértő 2012. 10. 04. | 21:40
close