Köszvény kezelése gyógynövényekkel

A köszvény igen fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet nátrium-urát kristályok lerakódása okoz. Ezek a kristályok azért gyűlnek fel az ízületekben, mert a vérben a húgysav szintje magasabb a szokásosnál.

Az ízületi gyulladások, a köszvény terápiája antibiotikummal vagy fájdalomcsillapítóval történik, de ez is jobbára tüneti kezelés. Ha a panaszok okát is szeretnénk megszüntetni, forduljunk a gyógynövények felé.

Régen a köszvényt a jómódúak betegségének tartották, mert úgy gondolták, hogy a túlzott húsfogyasztás idézi elő. Bár a köszvényes hajlam öröklött is lehet, s a betegségért a vér magas húgysav-koncentrációja a felelős, mindenképpen ajánlott a hús, az alkohol, a kávé és a belsőségek fogyasztásának csökkentése, illetve a gyógyulásig azok elkerülése. A cél tehát a húgysav kiürítése a szervezetből, és a gyulladás csökkentése.

Erdei málnalevél a köszvény ellen

Ha egyetlen gyógynövényt akarunk vagy tudunk csak használni, az az erdei málnalevél legyen, mert amellett, hogy a vérben lévő húgysavat kitisztítja, nagyon jól támogatja a vesét (vízhajtó) és még jóízű is.

Hasonló tulajdonságokkal bír az erdei szederlevél is, lehet keverni őket 1:1 arányban, de lehet külön-külön is inni. Napi egy csészével igyunk, a legjobb éhgyomorra, ekkor szívódnak fel belőle legjobban a hatóanyagok.

Komplex gyógynövény-kezelés

A probléma komplex kezeléséhez azonban több gyógynövény hatóanyagára is szükség van. Az éhgyomorra fogyasztott erdei málnalevél után napközben kortyolgassunk el egy csészényit az alábbi teakeverék forrázatából: nyírfalevél, aranyvessző, csalán, feketebodza-virág, körömvirág, cickafark, orbáncfű, fecskefű egyenlő arányú keverékéből két evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel.

A felsoroltakon kívül még számos gyógynövény létezik, amit az ízületi fájdalmak csökkentésére használhatunk. A lucerna az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amit az ízületi gyulladás kezelésére használnak világszerte.
Ázsiában és Indiában a mozgásszervi panaszokra (valójában mindent, ami gyulladással jár) a kurkumát használják. A kurkuma sárga festékanyagának, a kurkuminnak, jelentős gyulladáscsökkentő hatása van.

Ugyanezt a hatást fedezték fel Európában a fűzfa kérgében is. Köztudott, hogy a fűzfa egy salicin nevű anyagot tartalmaz, amely az aszpirin gyógynövényi megfelelője. Népgyógyászati ajánlások szerint a fűzfabarkából készült tea ugyanúgy hat, mint az aszpirin: csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot.

Figyelmébe ajánljuk még ebben a témában: Köszvény megelőzése


close