Gennyes ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladásnak alapvetően kétféle formáját különböztetjük meg

Míg a sokak által jól ismert fibrines ínhüvelygyulladás alapvetően túlerőltetésre vezethető vissza, az általában sokkal kellemetlenebb panaszokkal társuló, igen makacs gennyes ínhüvelygyulladást közvetlenül fertőzés vagy valamely más területről átterjedő infekció okozza.

Az elsődleges fertőzés jellemzően valamilyen külső tárgy – tű, szálka, tövis stb. – általi szúrás következményeként lép fel. Másodlagos fertőzésről pedig akkor van szó, ha a környező szövetek valamelyikének gyulladása terjed át az ínhüvelyre is.

Tünetei

Az ínhüvely gennyes gyulladása hirtelen és intenzív panaszok formájában jelentkezik: spontán erős fájdalom és a nyomásra való fokozott érzékenység jellemző ebben az esetben. A begyulladt ujj megduzzadt, piros, tapintásra meleg, maga a duzzanat pedig a kéz további területeire is átterjedhet. Az gennyes ínhüvelygyulladás magas lázzal, hidegrázással, levertséggel, gyengeséggel jár, és a szövődményeként nyirokérgyulladás is megjelenhet.

Gennyes ínhüvelygyulladás kezelése

A tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, a halogatás ugyanis visszafordíthatatlan károkat okozhat az ujjak funkciójában, és csak időben megkezdett kezelés esetében remélhető a maradéktalan felépülés.

A gennyes ínhüvelygyulladás sebészeti beavatkozást igényel, amelynek során drain-csöveket vezetnek az ínhüvelybe, és ezeken keresztül antibiotikus oldattal öblítik át. A kezelés nagyjából egy hetet vesz igénybe, súlyos esetben szájon át adott antibiotikum kezeléssel is kiegészül.


close