Krónikus ízületi gyulladás veszélyei

A krónikus ízületi gyulladásban szenvedők száma egyre növekszik. A krónikus ízületi gyulladás hatása az életminőség romlásában mutatkozik meg. A krónikus ízületi gyulladás következtében krónikus fájdalom és gyengeségérzet lép föl.

Az alábbiakban a krónikus ízületi gyulladás ártalmas hatásairól és kezelési formáiról olvashat.

Mi a krónikus ízületi gyulladás?

A krónikus ízületi gyulladás az ízületi gyulladás hosszantartó, súlyos formája. Az ízületi gyulladás (artritisz) következtében gyengeség is jelentkezhet. Az ízületi gyulladásnak több mint száz változata létezik, és a skála egyre szélesedik.

Leggyakoribb formái az oszteoartritisz, a reumatoid artritisz és a köszvény. Az oszteoartritisz degeneratív ízületi betegség, melynek alapját a porc kopása, és a csontszélek peremképződése képezi. A reumatoid artritisz krónikus gyulladásos artritisz, amely főleg a kezeket és a lábfejet érinti. A túlzottan aktív immunrendszer gyulladást okoz, ennek következtében alakul ki a reumatoid artritisz.

A köszvény az ízületi gyulladás legrégibb fajtája, melyet a húgysavkristályok lerakódása alakít ki. Az ízületi gyulladás hatására fellépő gyengeségérzet idővel egyre súlyosbodik. Az ízületi gyulladás súlyos betegség, akár rokkantsághoz is vezethet. A krónikus ízületi gyulladást nem lehet meggyógyítani, csak kezelni.

Ízületi fájdalom (arthralgia)

Az ízületi fájdalom, amely minden ízületi gyulladás jellemzője, arthralgia néven ismert. A krónikus ízületi fájdalom minden ízületi gyulladásban szenvedő betegnél jelentkezik. Nem csupán az ízületek vannak kitéve a fájdalomnak, hanem a környező lágyrészek (izomzat, inak) is fájdalmassá válhatnak.

Mit lehet tenni a krónikus ízületi gyulladás kezelése érdekében?

A krónikus ízületi gyulladás kezelése az artritisz formájától függ. Az alábbiakra érdemes odafigyelnie:

  • A testsúly optimalizálásával csökkenthető az ízületekre nehezedő nyomás és terhelés.
  • Javasolt a kiegyensúlyozott étrend.
  • Ajánlatos védeni a csontokat merevítők segítségével.
  • Egyes esetekben segíthet a hideg-meleg terápia.
  • A stresszcsökkentés segíthet (fizikai és érzelmi egyaránt). Ennek egyik módja nyújtó gyakorlatok végzése.
  • A kezelés alapja a legtöbb esetben gyógyszeres terápia, egyes esetekben fiziko-, fizioterápiát, illetve műtéti kezelést is alkalmazhatnak.

Kiket veszélyeztet a krónikus ízületi gyulladás?

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy az ízületi gyulladás csak az időseket veszélyezteti. Az időseket azonban, leginkább a degeneratív ízületi megbetegedések veszélyeztetik. Az ízületi gyulladás megjelenése átlagosan 47 éves korra tehető. Az ízületi gyulladásban szenvedők általában 20 és 50 éves kor között tapasztalják a tüneteket. A krónikus ízületi gyulladásnak vannak bizonyos fajtái, melyek csak a gyermekeket támadják.


close