Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás (rheumatoid artritis) a mozgásszervi megbetegedések egyik legkrónikusabb formája. Az ízületi gyulladás következtében az ízületek fájdalma, duzzanata és bizonyos idő elteltével deformálódása következik be.

A következőkben az ízületi gyulladás részleteiről ejtünk szót, bemutatva annak sajátosságait és tüneteit – különös tekintettel azokra, melyek jelentkezése esetén feltétlenül ajánlott orvoshoz fordulni.

A rheumatoid arthritis sokkal többször jelentkezik nőknél, mint férfiaknál. A betegség elsősorban húsz és ötven éves kor között lép fel, de ritkábban gyermekeknél vagy ötven év felett is előfordulhat. Pillanatnyilag nincs hatásos oki kezelése, de célzott beavatkozásokkal, az ízületek tudatos védelmével, valamint életvitel-változtatással teljes értékű életet lehet élni rheumatoid arthritissal is.

Az ízületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladás tünetei időközönként fellángolhatnak, majd elmúlhatnak. Erre a jelenségre leginkább az alábbi tünetek esetén van példa:

  • A lábak és kezek esetén a kisízületek fájdalmassá válása és ezzel egyidejűleg duzzanata.
  • Alvást, vagy hosszabb pihenést követően az izmok és ízületek merevvé válnak, általános fájdalom is kíséri a jelenséget.
  • Csökken a fájdalmas ízületek mozgékonysága.
  • Izomerő csökkenését tapasztalja a beteg a fájdalmas ízületekhez közeli helyeken.
  • Általános fáradtságot tapasztal a beteg a fellángolások esetén.
  • Emelkedik a testhő, esetenként hőemelkedés jelentkezik.
  • A betegség előre haladtával az ízületek deformálódhatnak.

Az ízületi gyulladás a legtöbb esetben, több ízületben is produkál tüneteket. A rheumatoid arthritis kezdeti fázisában leggyakrabban a csukló és a kéz, illetve a lábon a térd ízületei érintettek.

A gyulladásos folyamat előre haladtával a páciens a vállaiban, könyökében, csípőjében, állkapcsában és nyaka tájékán is tapasztalhat panaszokat.

A rheumatoid arthritis általában szimmetrikusan jelentkezik a test mindkét oldalán, a kézízületek kétoldali bántalma például igen gyakori jelenség.

Az ízületi gyulladás gyakran előforduló krónikus megbetegedés, intenzitása változó jelleget ölthet: a tünetek időnként romolhatnak, majd a későbbiekben javulnak. A tünetek idővel erősebben is jelentkezhetnek – ezt fellángolásnak nevezik -, amelyeket azonban viszonylag hosszú tünetektől mentes periódus is követhet. Utóbbi alatt mind az ízületek duzzanata és fájdalma, mind a gyengeség és az esetleges alvászavarok is csökkenhetnek.

Az ízületi gyulladás kezelése

Orvosi segítségre van szükség huzamosabb ideig fennálló panaszok esetén, illetve amennyiben mindkét oldali, egyszerre több ízületet is érintő duzzanatról van szó. Ekkor az orvos a beteggel közösen eldönti a fájdalomcsillapító és a rheumatoid arthritis lefolyását bizonyos mértékben lassító terápiás megoldást.

Természetesen akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a rheumatoid arthritis kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásokat okoznak.


close