Lumbágó tünetei, kezelése

A lumbágó tüneteit sajnos szinte mindenki ismeri: hirtelen, szinte bénító fájdalom nyilall a derékba, a gerinc ágyéki részénél megfeszülnek az izmok, a beteg kényszertartást vesz fel.

Az alábbiakban a lumbágó tüneteiről, a lehetséges kezelésekről és módszerekről kaphat bővebb tájékoztatást.

Mik a lumbágó tünetei?

Ha nagy súly emelése, vagy egy hirtelen mozdulat után elviselhetetlen deréktáji fájdalom jelentkezik, amely után a beteg esetleg felegyenesedni sem tud, valószínűleg a lumbágó lesz a hibás. A szúrás azért olyan erőteljes, mert a csigolyáknál érezzük, ráadásul még a hátizmok reflexes megfeszülését is el kell viselni. A lumbágóra jellemző, hogy a fájdalom nem sugárzik ki egyéb testrészekre, ha a far és a láb is sajog, akkor isiászról beszélünk.

A lumbágó fokozatosan is kialakulhat, elsősorban azoknál, akik egész nap mozdulatlanul dolgoznak. Lehetséges, hogy a fájdalom csak bizonyos pozícióban jelentkezik, ez a lumbágó enyhébb fajtája. Tüsszentés, köhögés miatt erősödik a fájdalom, ezért próbál a beteg olyan tartást felvenni, ami a lehető legkisebb kellemetlenséggel jár (kényszertartás).

A hajlongás is nehézségekbe ütközik, se előre, se hátra, se oldalra nem képes a lumbágós páciens úgy mozogni, mint korábban.

Mi okozza a lumbágót?

Az ágyéki, keresztcsonti gerinc túlterhelése miatt alakul ki a lumbágó, ez lehet erőteljes fizikai munka, súlyemelgetés, de maga a testsúly növekedése is (akár terhesség alatt is). Nem tesz jót a hideg levegő sem.

A gerinc melletti izmok gyengesége, sérülése, a szalagok, kisízületek betegségei, a porckorongok kopása, a csontritkulás, a csigolyák gyulladásos, daganatos betegségei mind-mind okozhatnak lumbágót. Közvetve más szervek kórképei és pszichés problémák miatt is jelentkezhet.

A lumbágó kezelése

A legjobb orvosság a megelőzés lenne, mert a kialakult betegséget kezelni meglehetősen nehéz. A lumbágó jelentkezése után kemény felületen kell feküdni háton vagy oldalt, felhúzott lábakkal. Mivel nem nehezedik teher a gerincre, lazulnak az izmok, csökken a fájdalom.

Néhány nap után lehet próbálkozni masszázzsal, jegeléssel, melegítéssel, ami a betegnek jól esik. Izomlazítókat és nem-steroid gyulladáscsökkentőket a háziorvos is írhat, ezek is segíthetnek.

Gyógy- és gerinctorna, fizikoterápia, gerincfűző viselése, guggolásból emelés, rendszeres mozgás, megfelelő matrac használata a gyógyulás és a megelőzés szempontjából is hasznos lehet.

Amennyiben láz, végtagzsibbadás, vizelet- és széklettartási panaszok jelentkeznek, vagy a tünetek újra felbukkannak, esetleg nem szűnnek, mindenképpen keressünk fel egy szakorvost. Indokolt esetben a kilépő ideggyök mellett beadott szteroiddal vagy lidocainnal csökkentik a fájdalmat.

Kórházi kezelésre is szüksége lehet, egyes esetekben idegsebészeti beavatkozásra kerülhet sor.


close