Ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalom kezelése attól függ, hogy kopásos vagy gyulladásos betegség okozza-e a problémát.

Gyakori mozgásszervi panasz az ízületi fájdalom, de nem kizárólag az ízületek megbetegedéséről lehet szó: más helyről kiinduló fájdalom is átsugározhat az ízületekbe.

Csontból, valamilyen lágyrészből – szalagok, ízületi tömlők gyulladása, inak, ínhüvelyek betegedései miatt – vagy belszervek felől kisugárzó, netán idegi eredetű fájdalom is előidézhet kellemetlen érzetet az ízületeknél, ez esetben a kiváltó okokat kell elsődlegesen orvosolni.

Ízületi fájdalom fajtái

Az ízületi fájdalmak három fő kategóriáját – egyszerű ízületi fájdalom (arthralgia), porckopás okozta ízületi fájdalom (arthrosis), gyulladás okozta ízületi fájdalom (arthritis) – ismerjük, a kezelésük is e szerint változik.

Egyszerű ízületi fájdalom

Az egyszerű ízületi fájdalom hátterében nem tapasztalható különösebb elváltozás, leggyakrabban sérülés vagy túlterhelés okozza, esetleg időjárás-változás. Ilyenkor érdemes pihentetni, jegelni, borogatni, attól függően, hogy mi enyhíti a sajgást. Érdemes több folyadékot fogyasztani és akár vitaminokkal is rásegíteni a gyógyulásra.

Porckopás okozta ízületi fájdalom

Porckopás okozta ízületi fájdalom esetében már merev az ízület, eldeformálódott, ilyenkor a mozgás fájdalmas és nehézkes, főleg hosszabb pihenés után jelentkezhet a bemozgatási fájdalom, mely néhány mozdulat után enyhül, amint bejáratódik a kopott ízület. Ha a porcveszteség miatt be is gyulladt az adott rész, meg is duzzadhat az ízületi folyadék felhalmozódása miatt.

A porckopás esetében sajnos nem csak az ízületi porc, hanem az egész ízület károsodása fennállhat. A porc alatt közvetlenül elhelyezkedő csontállomány mellett az ízületi tok, a szalagok, az ízületi belhártya, a csonthártya és az ízület környéki nyáktömlők egyaránt bajosak lehetnek, emiatt a kezelési lehetőségek is eltérőek. Amennyiben a fájdalom csak terhelés közben jelentkezik, érdemes a nem gyógyszeres eljárásokat igénybe venni. Hogyha ez nem segít, már az egyszerű fájdalomcsillapítás is beválhat.

Ha a fájdalom nyugalmi állapotban is fennáll, átmenetileg gyulladáscsökkentőkkel enyhíthetünk a szenvedéseinken, a helyileg történő injekciózás kifejezetten hatékony lehet. Az ízületi merevség csökkentésére eredményesen alkalmazható módszer az ízületi folyadék pótlása, de porcépítő szerekkel is elősegíthetjük az ízületek regenerációját és anyagcseréjét. Hosszútávon javasolt a testtömeg lecsökkentésével az ízületekre nehezedő terheken könnyíteni, az egyénileg kialakított mozgásterápiával a környező izmokat is érdemes erősíteni.

Gyulladás okozta ízületi fájdalom

A gyulladás okozta ízületi fájdalom nyugalmi állapotban jelentkezik intenzíven, majd mozgatásra csökken.

Jellemző rá a duzzanat, az ízület melegsége, vörössége. Mindenképpen ki kell vizsgáltatni a köszvényt, illetve a sokízületi gyulladást (reumatoid arthritis) is, és a pontos kórképnek megfelelő speciális kezelést érdemes igénybe venni.


close