Magas húgysavszint és köszvény

A köszvény viszonylag ritka, ám igen fájdalmas ízületi betegség. Egyfajta anyagcserezavar okozza: a vér a szokásosnál magasabb húgysavszintje eredményeképpen nátrium-urát kristályok rakódnak le az ízületekben.

A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) alkotó purin vegyületek lebontási végterméke, a táplálkozás során bevitt fehérjék, illetve a szervezet saját elhalt sejtjeinek lebontásából származik.

Egészséges esetben a húgysav termelődése és kiürülése egyensúlyban van, vagyis a vese megfelelő mennyiségben kiválasztja, és a vizeleten keresztül távozik.

Magas húgysavszint

A húgysav szintje akkor válhat tehát rendellenesen magassá, ha a szervezet nem képes annyit eltávolítani, mint amennyi képződik, vagyis a folyamat egyensúlya felborul. Az egészséges szervezet teljes húgysavtartalma 1 gramm körül van, míg köszvényes betegek esetében akár 30 grammig is felszaladhat.

Magas húgysavszint okai

A köszvényt kiváltó, a húgysav felszaporodásához vezető anyagcserezavar több okát azonosították. Egy részükre nem lehetünk befolyással: ilyenek az életkor és a nem (középkorú férfiaknál és a változókoron túl lévő nőknél gyakoribb), valamint egyes örökletes zavarok, amelyek az enzimműködésre vannak befolyással. Együtt járhat továbbá a vér rákos megbetegedéseivel (amelyek során a sejtszaporodás és -pusztulás felgyorsul), illetve a vese működési funkcióinak zavaraival.

Húgysavszint és életmód

Ugyanakkor a húgysav felhalmozódásában, és következésképpen a köszvényes panaszok kialakulásában nagyon fontos szerepe van az életmódnak. Növeli a vér húgysavszintjét a fehérjében túlzottan gazdag táplálkozás – ami elsősorban vörös húsok és belsőségek túl nagy arányú fogyasztását jelenti –, az elhízás és a nagymértékű alkoholfogyasztás (azon belül is elsősorban a sör és a bor).

A megelőzésben, illetve a panaszok súlyosbodásának megelőzésében nagyon fontos tehát a táplálkozási és ivási szokások ezeknek megfelelő átalakítása, mellette pedig a bőséges folyadékfogyasztás és vizeletürítés. Érdemes mindezt vitaminban gazdag, energiaszegény diétával támogatni.


close