Köszvény szövődményei

A köszvény makacs betegség, ha kezeletlen marad vagy krónikussá válik, olyan tartós gyulladás alakul ki, amit már nagyon nehéz gyógyítani.

A köszvénybetegség a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben felhalmozódó húgysavkristályok okozta megbetegedés, mely a vér megnövekedett húgysavtartalma eredményeként következik be.

A szervezetben a húgysavas sók kicsapódását, majd lerakódását követően igen gyötrő ízületi gyulladás alakul ki, mely jellemzően rohamokban jelentkező fájdalommal, duzzanattal, vörösödéssel, ízületi nyomásérzékenységgel jár, eleinte a nagylábujjon, majd további ízületeknél is.

Köszvény okai

A nátrium-urát kristályok felgyülemlésének oka lehet örökletes (primer) és a helytelen életmódból – alkoholfogyasztás, túlzott fehérjebevitel – (szekunder) is adódhat. A vérben lévő húgysav rendellenes szintjét a túlzott húgysavtermelődés mellett a csökkent húgysav elimináció is okozhatja. Nagy mennyiségű képződését előidézhetik az enzimműködés egyes örökletes zavarai, vagy a vér daganatos megbetegedései, mely a sejtek szaporodásának és pusztulásának felgyorsulásával jár. Amennyiben a vesék nem képesek a vérből elegendő mennyiséget eltávolítani a vizelettel, többek között egyes vesebetegségek esetén, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, szintén megemelkedik a vérben a húgysav. Jellemzően középkorú férfiakat és a változókor utáni nőket érinti.

Akut köszvényes roham

Akut köszvényes rohamot kiválthat egy apróbb sérülés, operáció, nagy mennyiségű alkohol vagy fehérjedús étel, kimerültség, stressz, vagy egyéb betegség, gyakran minden előzmény nélkül tör a betegre, hiszen rendszerint rövidebb-hosszabb ideig tartó tünetmentes fázis előzi meg.

Tartós gyulladás

Kezeletlen esetekben, vagy amennyiben a betegség krónikussá válik, a tünetmentes periódusok megrövidülnek, megritkulnak majd meg is szűnnek, amit tartós gyulladásos időszakok töltenek ki az újabb köszvényes roham jelentkezéséig, és a test egyre több ízülete betegszik meg. A húgysav főként a távoli ízületekben csapódik ki, az öregujj után a kikristályosodás megjelenik a rüsztnél, a bokánál, és a térdnél, majd a kéz kisízületiben is, és folyamatosan fennálló, deformáló gyulladás alakul ki. Emellett megjelenhetnek a köszvényes csomók (tophus) is, időszakosan pedig további ízületek is fellángolhatnak. A rohamok nem csak maradandó változást okozhatnak az ízületekben, károsítva még az inakat is, hanem magas lázzal, hidegrázással, rossz közérzettel is járhatnak, gyomor- és szívpanaszok alakulhatnak ki, a máj érzékennyé és duzzadttá válhat.

Köszvény kiváltotta szervi problémák

A már említett kemény csomókban felgyülemlő urát kristályok tovább korlátozzák a beteg mozgását, melyek ráadásul más szerveken is megjelenhetnek, így a köszvényes roham érintheti a veséket (akár végzetes veseelégtelenséget is okozhat), a szemet, a fület, vagy akár az agyat is. Diagnózisa során ki kell zárni az egyéb vesebetegségeket, a zöldhályogot, az egyéb fülgyulladást az agyvelőgyulladást is.

A köszvény makacs betegség, igen nehéz gyógyítani, de a megfelelő kezeléssel tartós tünetmentesség is elérhető. Elsődleges cél a fájdalom és a gyulladás csökkentése, a második lépés pedig a betegség kiújulásának megakadályozása. Mivel a legtöbb köszvényes túlsúlyos, már a testtömeg csökkentése is sokat segíthet.


close