Krónikus ínhüvelygyulladás

Az ínhüvely gyulladása meggátolja az inak szabad mozgását, melynek következtében az adott testrész aktivitása korlátozottá válik, és fájdalommal jár.

Az alábbiakban részletesen olvashat a krónikus ínhüvelygyulladás okairól, tüneteiről és kezeléséről.

A krónikus ínhüvelygyulladás okai

Leggyakrabban egy adott izomcsoport túlterhelése vagy szokatlan igénybevétele vezet az ínhüvely gyulladásához. Egyes munkakörök betöltéséhez például ismétlődő mozgások folyamatos végrehajtása szükséges, ami hosszú távon az inak károsodását okozhatja. Az ínhüvelygyulladás akut vagy krónikus sérülés következménye is lehet, de valamilyen fertőzés vagy reumás megbetegedés miatt – mint a rheumatoid arthritis – szintén kialakulhat.

A krónikus ínhüvelygyulladás tünetei

A betegség legtipikusabb jele a fájdalomérzet, amely jellemzően bizonyos mozdulatokat kísér. Alkalmanként az adott ín aktivitásakor recsegés hallható, illetve közvetlenül felette melegség érzése tapasztalható. A gyulladásos állapot tartós fennállása miatt rostos csomócskák jöhetnek létre, amelyek akár szabad szemmel is érzékelhetővé válhatnak. Általában az ín felett hosszanti duzzanat keletkezik.

A krónikus ínhüvelygyulladás kezelése

A kezelés egyik legfontosabb tényezője az adott testrész nyugalmi állapotának a biztosítása. Ennek elősegítésében játszik szerepet a rögzítőkötés vagy a gipsz felhelyezése. Az akut stádium megszűnése után viszont figyelni kell arra, hogy az érintett területet naponta több alkalommal is át kell mozgatni, hogy elkerüljük a hegszövetek kialakulását.

A tünetek csökkentése érdekében fájdalomcsillapítók és nemszteroid gyulladáscsökkentők alkalmazhatóak. A gyógyszeres kezelést meghatározza az ínhüvelygyulladás kialakulásának oka. Ha a betegség például bakteriális fertőzés következménye, antibiotikumos kezelést javasolnak az orvosok. Ha pedig nincs infekció, a gyógyulás gyorsítása érdekében kortikoszteroidos injekciót kaphat a beteg.

Tartós ínhüvelygyulladás esetén előfordulhat, hogy a rostos összenövések megszüntetéséhez műtéti beavatkozást hajtanak végre.


close