Porckorong probléma

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
30 éves férfi vagyok. Edzőterembe járok kb. másfél éve, heti 2-3 alkalommal másfél-két órát erősítek, 1 napos kihagyással (az üres napokban van, hogy futok fél órát futópadon). Edzések előtt szoktam bemelegíteni 7-10 perces futással futópadon 10 km/h-n, illetve a gyakorlatok után szoktam nyújtani.
Időnként előfordul (például ma is), hogy bizonyos gyakorlatoknál (ma például álló helyzetben bicepszet erősítettem tárcsás súlyokkal, ha jól emlékszem, 30 kilóval) egy hirtelen égető-szúró érzést érzek a gerincem jobb oldalán, kb. a lapockám felének magasságából kiindulóan. Ez a hirtelen, forró-szúró érzés aztán átmegy egy állandó jellegű, a nyakam jobb hátsó részén induló izom tartós fájdalmába, ami egy ponton (kb. a nyakam közepe magasságában) erősebb, szúró jellegű fájdalom, ami fokozódik a fejem oldalra fordításakor. Ez a húzó fájdalom lemegy egészen a lapockámig, amikor a fejemet oldalra-lefelé biccentem.
A fájdalom eltart akár egy hétig is fájdalomcsillapító nélkül, de ezt nem akartam, ezért ibuprofen alapú gyógyszert vettem be a patikus javaslatára.
Egy-egy hasonló, égető-nyilalló jellegű érzést akkor is éreztem már, amikor lehajoltam kb. derék magasságig, és behajoltam a hűtőbe kivenni valamit. Ekkor a napokig elhúzódó fájdalom nem alakult ki, csak azt éreztem, hogy az érzés abból a bizonyos pontból indult ki, ahonnan a többi súlyosabb is.
A kérdésem az, mi okozhatja ezeket a tüneteket, fájdalmakat és hogyan tudom elkerülni az efféle sérüléseket. Okozhatja valamelyik hát- vagy nyakizom gyengesége, és ezekre kéne erősítenem?
2012. 05. 07. | 23:16

Kedves Kérdező!
Panaszai hátterében a leírás alapján inkább porckorong probléma állhat. Amikor a gerinc túl erős és nem kiegyenlített terhelést kap, a porckorongok kitüremkedhetnek és nyomhatják a gerinccsatornából kilépő ideggyököket, melyek okozhatnak kisugárzó, éles fájdalmakat. És krónikus formában átmehet egy állandó tompa fájdalomba.
Kezelésében a gerinc melletti izomzat erősítésének van jótékony hatása, azonban ezen izmok erősítését nem konditermekben lévő erősítő gépekkel lehet elérni, hanem egy speciális gyógytornával, melyet meg kell tanulni és rendszeresen végezni kell. A másik jótékony mozgásforma hasonló esetekben az úszás.
Gyógyszeresen fájdalomcsillapítókét az Ön által is kipróbált ibuprofen tartalmú készítmények megfelelőek. Azonban a panaszok csökkentéséhez az edzésterven kellene egy kicsit módosítani. Kevesebb olyan edzést kellene végezni, mely féloldali és nagy súlyokkal történik, ugyanis ezen mozgás nagy nyíróerőt fejt ki a gerincre. Amennyiben gyógytornával az izmok megerősödtek és a panaszok elmúltak, úgy folytatható az edzés de csak fokozatosan és kisebb súlyokkal.

Orvosszakértő 2012. 05. 11. | 09:03
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close