A porcleválás kezelése

Terhelésre hasogat, minden lépést meg kell gondolni, és akár a legváratlanabb mozdulatra nyilall bele lábunkba a fájdalom? A térdízület porcgyűrűjének szakadása igen változatos tüneteket okoz, így megnéztük, hogyan lehet kelezni ezeket.

Az aktív, mozgékony, sportos, tevékeny életet élők mindennapjait keseríti meg leginkább a porcleválás egy sportbaleset után, de egy hétköznapi átlag életvitel mellett is nagyon fájdalmas vele az élet, főként a középkorú vagy idősebb korosztály esetében.

Az ízületi kopások miatt instabillá váló térdben ugyanis gyakori a gyűrűporc (meniscus) szakadás, bár a tünetek lassabban alakulnak ki, de folyamatos panaszokat okoznak. A sérült meniscus pereméről ciszta indulhat ki.

Porcleválás okai

A porcleválás kialakulásában szerepet játszhat a tartós túlsúly, korábbi sérülések, genetikai hajlam, az ízületet felépítő anyagok károsodása, vagy olyan veleszületett rendellenességek, mint például a csípőficam.
A térdízület belső és a külső oldalán elhelyezkedő rostos gyűrűporcok feladata, hogy kiegyenlítsék a hézagokat a combcsont és a sípcsont felszíne között, biztosítva azok szabad mozgását és a kisebb térdízületi ingások okozta elmozdulásokat. Előfordul ugyanis, hogy terhelés alatt ezek a kizökkenések erőteljesebbek, mint a rostos porc rugalmassága, így a gyűrűporc szakad. A térdet ért baleseteknél a porcok igen gyakran sérülnek, azért fontos kezelésük, mert a szakadás és a hiány eredményeként hosszú távon az ízületi porc erodálódása, kopása várható.

Porcleválás tünetei

A porcleválás tünete általában duzzanat, mozgásra erősödő fájdalom, szúró érzés az ízületi résben, térdízület roppanása, kattogása. Esetenként többszöri nekifutásra lehet csak az elakad térdet ismét használni. A guggolás porcleválás esetén pedig szinte nem végrehajtható.

A meniscus szakadását az alsó végtag tengelyállásának vizsgálatával kezdik, majd ellenőrzi az orvos az ízület stabilitását, az ízület mozgástartományát és nyomásérzékenységét. Ez alapján azonosítja a fájdalmas tartományokat. Amennyiben a klinikai tünetek nem egyértelműek vagy elegendőek, az orvos röntgen és MR vizsgálatot is előírhat.
Az akut tünetek kezelése pihentetés, jegelés és gyulladáscsökkentő hatására enyhülhetnek, a térdfájdalom mérséklődése mellett a duzzanat és sántítás akár teljesen meg is szűnhet. Mindazonáltal, a gyűrűporc szakadása soha nem gyógyul meg, a levált darab mindvégig különálló marad.

További ajánlott tartalmunk: a porcleválás tünetei

Porcleválás műtéti kezelése

Tartós kezelésére megoldás a műtét, amely során a szakadt területet leginkább eltávolítják, különben irritálja az ízületet. A műtétet mindkét esetben 2-3, egészen kicsi metszésből úgynevezett arthroscopos módszerrel végzik. Viszont korántsem mindegy, hogy műtét után hány napig tart a lábadozás, mennyi ideig marad fenn a fájdalom és mennyire végleges az eredmény. A gyógyulás általában gyors és az esetek túlnyomó többségében teljes.

A rehabilitációs időszakot követően a beteg térde újra terhelhető, az aktív élet, sportolás folytatható.
Az ízületi gyulladás (arthritis) és az ízületi porckopás (artrózis) az ízületek két különböző betegsége. A tünetek alapján sokszor nem könnyű megkülönböztetni egymástól a két betegséget, de okuk és kezelésük igencsak eltérő.


close