Izomgörcs

Az izomgörcs az izomszövet tartós összehúzódása. Ennek során a szövetek elernyedésre nem, vagy csak hosszú idő elteltével képesek.

A továbbiakban megismerkedhetünk az izomgörcs okaival, az izomgörccsel szoros kapcsolatban lévő különféle ásványi anyagokkal, továbbá egy jellegzetes izomgörccsel, a szájzárral.

Mi okozza az izomgörcsöt?

Az izomgörcsöt elsősorban az ionáramok egyensúlyának megbomlása, valamint az izom oxigén- és tápanyagellátás-zavarai okozzák. A legjellemzőbb az izom túlzott megterhelése miatt fellépő izomgörcs, amely megerőltető sportolás vagy hosszú ideig tartó fizikai túlterhelés eredményeképpen jön létre.

Az úgynevezett generalizált érszűkület szintén amiatt alakul ki, mert az izomzat energia- és oxigénellátása nehezített jelleggel működik. A vázolt problémák közös vonása, hogy az izomnak a pillanatnyilag adottnál jóval több energiára és oxigénre lenne szüksége a megfelelő működéshez. A fájdalmat előbbi esetben a túlzott megterhelés, utóbbiban pedig az erek szűkülete okozza.

Az atherosclerosisból kialakuló lábfájdalmon jól mérhető a betegség alakulása: az egyes betegek esetén konkrétan lemérhető, mekkora távolságra képesek elsétálni lábfájdalom nélkül. A fájdalom esetenként olyan erős, hogy a betegnek pihenőt kell tartania, hogy a fájdalom csillapodjon.

Kálium, magnézium, kalcium a háttérben

A káliumszint megemelkedése szintén izomgörcsöt eredményezhet, amely elsősorban rángások alakjában jelenik meg. A jelenség főként vesebetegeknél fordul elő, ám a szervezetben lévő sav-bázis anyagok háztartásának zavara, valamint a nagy területet érintő, sejtkárosodással járó sérülések következtében – mint égés, nagy kiterjedésű lágyrész-sérülések, trauma – is előfordulhatnak a tünetek.

A test kálciumhiánya is okozhat görcsrohamokat. Ez fennállhat

  • a mellékpajzsmirigy alulműködése,
  • fehérje hiánya – nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás, egészségtelen diéta -,
  • D-vitamin-hiánya,
  • vesebetegség,
  • valamint egyes epilepszia esetén szedett gyógyszer következtében.

A fentiek mellett a magnéziumhiány is izomgörcs kiváltó oka lehet, amely leggyakrabban a lábujjaknál jelentkezik. Magnéziumhiány nem kiegyensúlyozott táplálkozás, felszívódási problémák, terhesség, diabétesz és a pajzsmirigy túlműködése miatt alakulhat ki.

További, ajánlott cikkünk ebben a témában: Izomgörcs kezelése

A szájzár

Az izomgörcs egyik fajtája a szájzár, amely során az állkapocs mozgatását végző izmok görcse miatt a beteg nem képes a száját kinyitni.

Az izomzat feltűnő, fájdalommentes görcsös állapotai kapcsolódhatnak súlyos idegrendszeri jellegű betegségekhez. Ezek egymástól való elválasztásához, az okaikat jelentő kórállapotok megállapításához, és a megfelelő kezelése meghatározásához átfogó ideggyógyászati kivizsgálás szükséges.

Egyszerű esetben, ha az izomgörcsöt túlzott fizikai erőkifejtés okozta, már masszírozással és pihentetéssel is oldható a görcsös állapot. Ha azonban az izomrostok károsodást szenvedtek, és a fájdalom a görcs után sem múlik, a terápia az izomhúzódásoknak megfelelően zajlik.


close