Ínhüvelygyulladás otthoni kezelése

Az ínhüvelygyulladás leggyakoribb oka a munkával – akár házimunkával – vagy sporttevékenységgel összefüggő egyoldalú túlterhelés.

Az így fellépő gyulladás a fibrines ínhüvelygyulladás, amely enyhébb esetben otthon is kezelhető.

Súlyosabb esetben, illetve ha kínzóbb változata, a gennyes ínhüvelygyulladás jeleit tapasztaljuk, akkor haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz.

Pihentetés, pólya, borogatás

Az ínhüvelygyulladás elsődleges gyógymódja az érintett terület nyugalomba helyezése. Enyhébb esetben sokszor segít a pihentetés és a hidegvizes borogatás. Szóba jön emellett a fáslizás: jót tehet továbbá, ha a fájó ízülethez a fásli segítségével egy vonalzót rögzítünk. Ha ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, ortopéd szakorvost kell felkeresnünk, aki sínbe teszi a végtagot, így garantálva annak teljes nyugalmát.

Gyógynövények, krémek, vörös fény

Enyhébb esetekben ugyancsak segíthetnek egyes, a gyulladáscsökkentésben bevált gyógynövényes készítmények, ilyen például az árnika- és a feketenadálytő krém, vagy ezekből és egyéb, gyulladáscsökkentő hatásukról ismert gyógynövényekből készült főzet alkalmazása borogatásként. Szóba jöhetnek mentolos, kámforos kenőcsök is, valamint a vörös fényt alkalmazó fényterápia, amely a szövetek átmelegítése révén fejti ki kedvező hatását. Orvosunk javasolhat nem szteroid gyulladáscsökkentőket, makacs, nem enyhülő fájdalom esetén pedig szteroid injekciót alkalmazhat.

Ínhüvelygyulladás megelőzése

Legfontosabb teendőnk, hogy mindent megtegyünk a panaszok megelőzéséért. Igyekezzünk a megfelelő testtartást elősegítő munkakörnyezetet kialakítani; merev testtartással járó munka, sportolás és egyéb, az ínakat egyoldalúan terhelő tevékenységek közben tartsunk szüneteket, végezzünk átmozgató csuklógyakorlatokat.


close