Hideg időben ízületi problémák kínoznak

Orvos válaszol rovat
Üdvözlöm!
25 éves lány vagyok, és 1-2 éve hidegebb időben furcsa ízületi problémák kínoznak. Tavaly az egyik ujjam dagadt be és lilult látványosan, az orvos ezt követően röntgenre és vérvételre küldött, majd közölte, hogy biztos megfázott azon az egy ujjamon az ízület. Évek óta ropog a bokám, elég hangosan, és idén egyik-napról a másikra ébredve a bal mutatóujjam elkezdett fájni (kb: 1-1,5 hónapja) és most már csak feszít furcsán, és elkezdett hangosan ropogni. Most hétvégén a nyakammal ébredtem úgy, mintha álmomban a nyakamat törtem volna, jobbra nézni egész nap nem tudtam úgy fájt, és azóta a fájdalom csillapodik, de a nyakam is ropogni kezdett. Nem értem, ha az orvos tavaly a vérvételből megállapította, hogy nem vagyok shokízületes stb. akkor mik ezek a tünetek? Mindig rendesen felöltözöm és kesztyűt, sálat is hordok. Mi lehet a baj?
2012. 01. 03. | 23:59

Kedves Kérdező!
Az ujjak fázékonysága, ellilulása inkább ún. Raynaud syndroma jele lehet, amikor a kéz- és lábujjakban a kis erek, kapillárisok a hidegre fokozottan reagálnak, és kóros mértékben összehúzódnak. Emiatt romlik az ujjak keringése és jelentkeznek a fenti tünetek. A legfontosabb a megelőzés, hogy mindig hordjon kesztyűt, ne nyúljon anélkül mélyhűtőbe sem.
Az ízületek ropogása ettől független alkati dolog lehet, ha nincs gyulladásos ízület betegség, akkor csak porcvédőt kellene megpróbálni kúraszerűen.

Orvosszakértő 2012. 01. 07. | 14:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close