Izomgörcs kezelése

Valószínűleg minden ember életében előfordult már, hogy testének valamely izma begörcsölt. Gyakori jelenség ez, intenzív sportolás mellett gyakran előfordulhat.

Az ember izmainak mozgatása valójában azok megfeszítéséből és elernyesztéséből áll. Izomgörcsről akkor beszélhetünk, ha egy hirtelen összehúzódást nem követ elernyedés. Nincsenek specifikus, görcsre hajlamos izmok, a test bármely izma képes lehet a jelenséget produkálni.

Ha a vázizmok érintettek, akkor a görcsöt akár ki is tapinthatjuk, de nem ritka hogy a simaizmok görcsölnek be, mint például a bél vagy akár a légcső izmai. Maga a görcs általában rövid ideig tart, a fájdalmas összehúzódás néhány másodperc múlva magától elernyed.

Izomgörcs fajtái

Háromféle izomgörcsöt különböztethetünk meg. A valódi izomgörcsöt, ami például testmozgás során következik be, a merevgörcsöt, amely akkor jelentkezik, ha a test összes izmokat stimuláló idegsejtje aktív lesz, illetve a disztónikus görcsöt, amiről például akkor beszélünk, ha egy izom a normális mozgási iránnyal ellentétesen húzódik össze.

Előfordulhat az is, hogy egyes gyógyszerek melléhatásaként jelentkezik izomgörcs, ilyen készítmények lehetnek például az Alzheimer- vagy Parkinson-kórra szedett orvosságok, illetve a magas vérnyomás elleni szerek. A vitaminhiány is kiválthat izomgörcsöket.

Izomgörcs kezelése

Az izomgörcs kezelése a legtöbb esetben rendkívül egyszerű dolog. Elég csak az érintett izmot kinyújtani, lazítani esetleg masszírozni. Ha sport közben jelentkezik izomgörcs az a túlterheltség mellett utalhat arra is, hogy túl sok vizet vesztettünk ezért lehetőleg azonnal vigyünk be szervezetünkbe folyadékot.

Nagyon ritka az olyan eset, amikor gyógyszerekre, orvosra lenne szükség a görcs kezeléséhez, bár ha túl gyakran jelentkezik ugyanabban az izomban, érdemes lehet kivizsgáltatni, milyen ok állhat a háttérben.

Izomgörcs edzés közben

Akinek edzés közben gyakran görcsöl be valamilyen izma, szinte biztosan nem végez megfelelő bemelegítést, ezért érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani, hogy megelőzzük a kellemetlen fájdalmas görcsöket.

A disztónikus görcsök leginkább akkor jelentkeznek, ha egy mozdulatot gyakran ismétlünk, ezért fontos, hogy bármilyen munkát is végzünk, kényelmes környezetben tegyük azt, ami nem okoz terhelést az izmoknak.


close