Az ínhüvelygyulladás megelőzése

Az ínhüvelygyulladást leginkább a monoton, egysíkú mozgások elkerülésével előzhetjük meg. Ha erre nincs mód, próbáljunk szüneteket tartani, lazítókenőcsöt alkalmazni vagy – például számítógépezésnél – csuklótámaszt alkalmazni.

Az ínhüvelyben futnak az inaink, ennek gyulladását jelenti az ínhüvelygyulladás. A panaszok bármilyen életkorban megjelenhetnek, akár fiatalokat is érinthet tehát a gyulladás.

Ha valaki sokat ül a számítógép előtt hajlamosabb lehet erre, például a monoton gépelés miatt, de az okostelefonok terjedése is elősegíti a negatív folyamat kialakulását. Háziasszonyokat is sújt ez az egészségügyi probléma, súrolás közben is komoly igénybevétel érheti az inakat, az ínhüvelyt.

Ínhüvelygyulladás okai

A tüneteket általában valamilyen monoton, egyoldalú tevékenység okozza: folyamatosan gépelünk vagy zongorázunk, más hangszeren játszunk, pénztárat kezelünk. Az egyedi túlerőltetések hatásai azonban egymásra rakódnak, így akár a házimunka ismétlődő mozdulatai (ablakpucolás) vagy valamilyen hobbitevékenység is hosszabb távon ínhüvelygyulladáshoz vezethet.

Sérülések következtében beálló gennyes gyulladás is okozhat – általában a kézen és a könyökön – ínhüvelygyulladást. Az ínhüvelygyulladás megelőzése a fentiekből adódóan az lehet, hogy kerüljük az egysíkú, monoton mozgásokat és sportokat.

Izmok bemelegítése

A fizikai igénybevétel előtt fontos az izmok bemelegítése. Kerülni kell a monoton gépelést, a számítógép előtti tevékenységeket, a mobilok és okostelefonok órákon át tartó használatát. Tartós igénybevétel esetén ezért fontos az ujjaink átmozgatása.

Megfelelő környezet és szünetek

A számítógépezés azonban nem mindig kerülhető el, ezért sokat segíthet az egérhez vásárolt csuklótámasz. Ügyeljünk a helyes testtartásra, ezt elsősorban a bútorok kiválasztásánál fontos szem előtt tartani. Szintén lényeges, hogy tartsunk szüneteket, mozgassuk át a kezünket – de alkalmazhatunk lazító kenőcsöket is, amivel át is masszírozhatjuk a leginkább problémás helyeket.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Ínhüvelygyulladás kialakulása


close